Hopp til hovedinnhold

Therese (23) jobber blant utrangerte oljerigger

– Føler jeg er en del av gjengen 

AF Miljøbase Vats i Rogaland tar imot offshoreinstallasjoner og andre marine konstruksjoner for riving og gjenvinning. Her tilbringer Therese Blickfeldt (23) sommeren. 

– Jeg stortrives! Det er kjempegøy, og jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Dagene går veldig fort og det er så mange kjekke mennesker her, sier hun. 

Til vanlig studerer hun til å bli maskiningeniør ved Høgskolen på Vestlandet. På Vats jobber hun både på kontor og ute på basen.  

– Jeg gjør beregninger og er ute og følger med på ting i praksis. Jeg er med fagfolk som kjører maskiner og kraner og gjør i det hele tatt mye forskjellig. 

Therese forteller at hun har blitt tatt godt imot. 

– Jeg følte at jeg ble en del av gjengen første uka! Jeg er veldig nysgjerrig og er kanskje litt masete, men alle er kjempekjekke og svarer med en gang når jeg spør om noe. Jeg trives veldig, sier Therese. 

Therese forteller om varierte arbeidsdager på AF Miljøbase Vats.

 

Malene (24) skal skrive master om energibrønner 

Malene Ananda Holmen skal jobbe med AF Energi hele neste studieår. 

Hun studerer energi og miljø på NTNU og skal skrive prosjektoppgave og sannsynligvis masteroppgave med utgangspunkt i AF Energi. 

– Jeg skal skrive om energibrønner og analysere hvordan man kan få mest mulig energi ut av brønnene. Jeg skal bruke driftsdata fra energibrønner som AF Energi drifter, vurdere faktorene som påvirker anleggene og se hvordan prosjektering av brønnparker kan standardiseres. Målet er å kunne prosjektere brønnparker på en bedre måte i fremtiden, forklarer Malene. 

Sommerjobben bruker hun til å lese seg opp på temaet og sette seg inn i hvordan AF Energi jobber med energibrønner. Hun jobber både fra hovedkontoret på Helsfyr og ute i prosjekt. 

– De andre sommerstudentene og jeg satt en uke på Livsvitenskapsbygget. Da fikk vi samtidig oppleve byggeplassen. Det var veldig kult å se et stort prosjekt i virkeligheten, sier 24-åringen. 

Sommerstudentene Erik Lyslo, Eivind Venaas og Malene Ananda Holmen på Livsvitenskapsbygget.

 

Sommerstudent for andre gang 

I fjor sommer jobbet Aleksander Holth (24) med å bygge motorvei i Sverige. Det gikk så bra at han ble tilbudt samme jobb i år. 

– Det var bra klaff! Jeg ble spurt om jeg ville komme tilbake, og det ville jeg gjerne, sier Aleksander. 

Han studerer til å bli sivilingeniør innen transportinfrastruktur på OsloMet. I sommer jobber han for AF Anlegg på E4 Förbifart Stockholm, et stort motorveiprosjekt hvor Trafikverket er byggherre. AF Anlegg bygger cirka sju kilometer motorvei i tunnel med to parallelle løp pluss seks kilometer rampetunneler. 

Aleksander jobber med kvalitetssikring og dokumentasjon av grunnarbeid. 

– Jeg er med og følger opp det fagarbeiderne legger av vann- og avløpsledninger og trekkerør i tunnelen. De dokumenterer alt de gjør, og så er jeg med og følger opp og leverer videre til byggherre og sjekker at alt av dokumentasjon stemmer i henhold til krav og tegninger vi har fått oppgitt. 

– Er det litt ekstra stas å jobbe på et stort prosjekt? 

– Ja, det synes jeg. Om ti år kan jeg kjøre her og si at dette var jeg en del av. Det gleder jeg meg til, sier Aleksander. 

Aleksander Holth og Andrea Hanshus bygger motorvei i Sverige.


Andrea Hanshus (21) har også sommerjobb på prosjektet. Hun studerer kart og oppmåling på Trøndelag høyere yrkesfagskole på Støren. 

– Den første uka var jeg gjennom satsmåling, jeg var med på å sette ut høyder og jobbet med skanning. I tillegg er det mye kontorarbeid, forteller Andrea. 

Landmålere, eller stikningsingeniører, sørger for at man bygger på riktig sted og i riktig høyde. Det er kritisk at målingene stemmer når man driver tunnel og skal treffe tunnelen som drives av en annen entreprenør i motsatt retning. 

Andrea jobber 12-16 turnus. Det innebærer at hun har 12 dager på jobb og 16 dager fri. 

– Jeg liker egentlig alt ved dette. Jobben er interessant, og jeg liker arbeidstiden, at man er på arbeid når man er på anlegget og så har man fri når man er hjemme. Det er veldig trivelig her, og det blir et fint samhold når folk jobber så tett på hverandre. Jeg er tatt veldig godt imot her, sier hun. 

Jobber med KI i Endringer.no 

Mathias Valhovd, Tinus Garshol og Lars Vatten har sommerjobb hos Innovasjon & Digital. De ser på hvordan kunstig intelligens kan brukes i verktøyet Endringer.no. 

– Vi har vært på prosjektbesøk og snakket med mange folk som sitter på prosjekter for å høre hvordan prosessen rundt endringshåndtering fungerer og hvordan flyten er mellom byggherre og entreprenør. Så har vi funnet en use case som vi jobber på nå, forklarer Mathias (22). 

Endringer.no er en webapplikasjon som er utviklet av Innovasjon & Digital. Løsningen ivaretar all historikk knyttet til endringer i et prosjekt. Sommerstudentene bruker predefinerte KI-modeller til å automatisere søk i kontraktsdokumenter basert på endringer som kommer inn. 

– Dette virker å ha stor nytteverdi om vi får det til, både i penger spart gjennom en mer effektiv endringshåndtering og at man kan unngå advokatkostnader i ettertid, sier Mathias. 
Han studerer datateknologi på NTNU, mens Lars og Tinus studerer fysikk og matematikk på NTNU. Sommerjobben i AF Gruppen ser de på som en bra erfaring. 

– Vi har sett på kunstig intelligens-fag og maskinlæringsfag, men har ikke gått så i dybden med KI som det vi driver med nå, så det er nytt. Det kan også bli veldig relevant, sier Tinus (24). 

Mathias og Tinus. Lars var i Italia for å ta eksamen da bildet ble tatt.