Fra avfall til ressurs
Massene som benyttes som underlag for den nye kunstgressbanen har nemlig vært brukt tidligere. Men i stedet for at massene er kjørt på deponi, er de renset ved Nes Miljøpark og brukt på nytt. Dette gir flere fordeler.
For det første unngår man å bruke jomfruelige masser. Grus er en begrenset ressurs, og ved å rense grusen og bruke den på nytt unngår man nye naturinngrep.
For det andre har massene fra Nes Miljøpark egenskaper som gjør dem spesielt godt egnet som underlag for en kunstgressbane.
På Fedrelandet koordinerer Inger Lund utkjøring og fordelingen av massene på den kommende kunstgressbanen. Lund er anleggsleder hos entreprenøren Kjeldaas.
Med lasermåler styres skjæret på anleggsmaskinene med millimeterpresisjon slik at banen får den helningen den skal ha. Det er essensielt å sikre god drenering av vann.
– Massene fra Nes egner seg svært godt som underlag for å skape et stabilt og drenerende underlag under matten, sier Inger Lund.
Kjeldaas har lang erfaring med å bygge kunstgressbaner. Det viktigste med underlaget er at bærelaget er stabilt og drenerer godt.
– Vi har forsket på sammensetningen av stein i samarbeid med Nes Miljøpark og testet permeabiliteten (vanngjennomtrengningen) og fastheten. Vi fant da en perfekt blanding av 6-63 mm med 1-8 mm på toppen for å få den vanngjennomtrengningen som kreves, forklarer Lund.
Hvis ikke de dype massene er stabile, vil kunstgressbanen over tid få nedsenkninger som samler vann og gjør banen vanskeligere å spille på. Det helt spesielle med de vaskete massene fra Nes er at 0-stoffet, støvet, er vasket vekk slik at underlaget drenerer ekstra godt.
I tillegg fører det til at underlaget kan bli passe hardt slik at kunstgresset blir komfortabelt å spille på. Men det kreves likevel rikelig med erfaring for å sikre korrekt utlegging og komprimering.