Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

På jakt etter farlig støv

Maskin som «puster»

Under Oslo bygger Statnett en ny tunnel hvor det skal installeres kraftkabler. AF Anlegg er entreprenør.  

Denne dagen er Unn Merete Wæge i AF Gruppens bedriftshelsetjeneste innom prosjektet for å sjekke luften i tunnelen. Som yrkeshygieniker jobber hun full tid med kartlegging av arbeidsmiljø, risikovurderinger og systematisk sikkerhetsarbeid. 

Ved tunnelåpningen på Ulven fester Wæge et apparat som skal måle støvkonsentrasjonen i luften. Flere fagarbeidere som jobber med å drive den nye tunnelen går også rundt med støvmålere denne dagen.  

Måleapparatet ligger i en liten ryggsekk. En slange med et filter i enden stikker ut av sekken. Enden av slangen festes i nærheten av ansiktet til arbeideren.  

Apparatet suger luft tilsvarende mengden et menneske puster. Etter endt skift vil filteret ha fanget opp like mye støv som arbeideren er utsatt for gjennom arbeidsdagen.  

Måling av kvartsstøv. Kabeltunnel Sogn-Ulven. Oktober 2024
FILTER: Apparatet fanger opp støv som finnes i luften der arbeideren oppholder seg.

Oppmerksomme på risikoen

Per Ivar Bøthun er en av arbeiderne som går rundt med sekken denne dagen. Han forteller at støv er noe tunnelarbeiderne er bevisste på. 

– Vi har vanngardiner og spyler på berget for å fjerne støv. Jeg bruker også maske når jeg borer eller jobber med sement, forteller han. 

Test av luftkvalitet på prosjekt kabeltunnel Sogn-Ulven. Oktober 2024
RYGGSEKK: Per Ivar Bøthun har fått på sekken med måleapparatet.

Unn Merete Wæge er både kjemiingeniør og yrkeshygieniker. I mer enn 30 år har hun jobbet med å kontrollere luftkvaliteten på arbeidsplasser. Siden 2013 har hun vært i AF Gruppens bedriftshelsetjeneste. 

– Målemetodene er de samme, men generelt har grenseverdiene blitt strengere og strengere. I 2021 ble grenseverdien for støv med innhold av kvarts halvert. Dette er et kontinuerlig arbeid, forteller Wæge. 

Prosjektingeniør Erland Tullut, yrkeshygieniker Unn Merete Wæge og HMSK-leder Kari Bjørnebøle Hass. Oktober 2024
FOKUS PÅ HMS: Prosjektingeniør Erland Tullut, yrkeshygieniker Unn Merete Wæge og HMSK-leder Kari Bjørnebøle Hass passer på at arbeidsforholdene i tunnelen er gode.

Helserisiko

Bevisstheten rundt støv og hvilken helserisiko det innebærer, har økt med årene. Kvartsstøv er man spesielt oppmerksomme på. 

Kvarts finnes i mange typer bergarter, stein sand og leire. Gjennom knusing, sprenging og boring oppstår finkornet kvartsstøv. Å puste inn kvartsstøv medfører risiko for helseskader som lungesykdommen silikose, astma, allergi og KOLS. 

AF Gruppen har mange prosjekter som innebærer boring og sprenging i berg. AF Anlegg driver de fleste av disse prosjektene. I Oslo er to store tunnelprosjekter i produksjon – kabeltunnelen som bygges for Statnett og rentvannstunnelen som er del av byens nye reservevannforsyning.  

AF Anlegg bygger også tunnel på den nye E6-parsellen mellom Lillehammer og Øyer og har et stort tunnelprosjekt i Stockholm. Unn Merete Wæge tar luftprøver alle stedene. 

– Geologiske rapporter gir en pekepinn på hva man kan forvente av støv, men fasiten får man først når man måler på stedet. I Mo i Rana, hvor vi bygger ny flyplass, viste rapportene at det var mye kvarts i fjellet. Men luftmålingene viste lite kvartsstøv i luften, forteller hun. 

Målingene sendes inn til laboratorium for analyse. Dersom støvkonsentrasjonene er høye, kan det settes inn tiltak. Det vil typisk handle om ventilasjon og spyling for å binde støvet. Også renhold er viktig. Søle på støvler vil tørke og danne fint støv inne i anleggsmaskiner og brakker.  

Kombinasjonseksponering

Olaf Andreas Lingjærde er HMSK-sjef i AF Anlegg. Han mener det er for liten kompetanse i bransjen om skadevirkningene av et helsefarlig arbeidsmiljø. 

– En fersk rapport fra de nordiske arbeidstilsynene viser at bare én prosent av arbeidsrelaterte dødsfall skyldes ulykker. Resten, altså 99 prosent, døde på grunn av arbeidsrelaterte sykdommer. Kombinasjonseksponeringene vi utsetter oss for – lange skift, nattarbeid, kost, søvn og røyking, er det som tar flest liv, påpeker han. 

Slik eksponering kan føre til sykdom etter mange år. Samtidig er det ofte ulykker og akutte hendelser som får mest oppmerksomhet.  

– Om det skjer en ulykke, er det ingen tvil om hvem som har ansvaret på byggeplassen. Når det gjelder støv, gasser og andre faktorer som påvirker arbeidshelse, blir ikke arbeidsgiver stilt til ansvar på samme måte, sier Lingjærde. 

Han mener bedriftshelsetjenesten spiller en meget viktig rolle i det forebyggende helsearbeidet. 

– I AF er vi heldige som har Unn Merete. Hun er en ekstremt kompetent yrkeshygieniker som i tillegg alltid er blid og aldri sier nei. 

Yrkeshygieniker Unn Merete Wæge og HMSK-leder Kari Bjørnebøle Hass. Oktober 2024
PÅ JOBB: Yrkeshygieniker Unn Merete Wæge og HMSK-leder i AF Anlegg Kari Bjørnebøle Hass.

Mange har for dårlige rutiner

Arbeidstilsynet har nylig undersøkt 97 anleggsbedrifter der fokuset var hvordan bedriftene verner egne ansatte mot kvartsstøv. 48 prosent av virksomhetene hadde brudd knyttet til tilstrekkelig tiltak for å forebygge støveksponering, ifølge NRK. Julie Brodtkorp i Maskinentreprenørenes forbund kaller tallene bekymringsfulle. 

– Det å jobbe i anleggsbransjen skal være trygt, sier Brodtkorp til NRK.  

– Det er viktig at byggherrene stiller krav sånn at entreprenørene ikke konkurrerer på bekostning av sikkerhet, fortsetter hun.