Hopp til hovedinnhold
Bygg

Slik monteres glassfasaden på Construction City

Presisjonsarbeid

Construction City er den nye næringsklyngen for bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen i Norge. Bygget får et areal på 103.000 kvadratmeter og er et av Norges største pågående byggeprosjekter. 

Den karakteristiske glassfasaden er 40 meter høy og rundt 40 meter bred og skråner inn mot det som blir byggets hjerte – glasshallen.  

Fasaden består av glasspaneler som måler 115 ganger 50 centimeter. Panelene monteres i profiler som er montert på et fagverk av stål. Alt må stemme på millimeteren. 

Prosjektingeniør Viktoria Amble Larsen har ansvaret for montering av glassfasaden. 

– Det å sette opp den første delen var veldig krevende, og vi brukte mye tid på å kontrollere at alt ble helt snorrett, sier hun. 

Kollega Aslaug Haukeland Mosebø forteller at hun skal inn med sitt team etter Viktoria. 

– Da jeg så hvor lang tid det tok med første etasje, tenkte jeg at vi må jobbe litt med ferdigdatoen, ler hun. 

Fremdriften har imidlertid ikke vært et problem. Etter at den første delen var montert og kontrollert, var det mulig å sette fart i arbeidet. Veggen skal stå klar før fellesferien, slik planen tilsier. 

Store stålkonstruksjoner

Aslaug Haukeland Mosebø er prosjektingeniør og ansvarlig for montasje av prefabrikkerte elementer på bygget. Det omfatter blant annet fagverket i stål som utgjør skjelettet i glasshallen. 

Tre kraner og flere lifter måtte tas i bruk da de kolossale stålkonstruksjonene skulle løftes på plass. Aslaug forteller om et nervepirrende øyeblikk da fagverket skulle monteres 40 meter over bakken.

Boltehullene måtte passe perfekt til ståldragerne som allerede var montert. Alt gikk som planlagt. 

Siste hulldekke heises inn februar 2024

Solplassen

Noen måneder senere er taket på plass, og glassfasaden er i ferd med å bli montert. Deretter skal konstruksjonen brannisoleres. Fagverket skal kles inn med tre, og det skal monteres listverk mellom panelene på innsiden av den store glassveggen. 

Den store glasshallen var i mai delvis fylt av svære stillaser. Når arbeidet er ferdig, skal hallen bli lys, luftig og innbydende. 

– Vi kaller plassen utenfor her for Solplassen, smiler Aslaug.