Hopp til hovedinnhold
Bygg

Smart ombruk gir avfallsreduksjon

Foregangsbygg

Gevinster oppnås både ved høy bruk av prefabrikkerte elementer og nytenkning rundt avfall som kan brukes på nytt.

Construction City, som skal samle små og store aktører i bygg- anlegg og eiendomsbranjsen, har ambisjoner om å produsere 18kg/m2 BTA avfall, noe som er langt mindre enn tilsvarende referansebygg.

Etter to års byggetid har prosjektet så langt oppnådd avfallsmengder 8kg/m2 BTA.

Godt samspill med både byggherre og leverandører i tidlig fase har ført til at prosjektet har blitt planlagt med stor utstrekning av prefabrikkerte elementer. Blant annet er både betongråbygg og glassfasade prefabrikkert, noe som har bidratt til langt lavere avfallsmengder på byggeplassen.

– Construction City skal sertifiseres som BREEAM Excellent og skal også være et foregangsbygg for bransjen.  I tillegg til å sørge for å produsere så lite avfall som mulig, så har vi også funnet innovative løsninger for gjenbruk av det avfallet vi produserer, forklarer prosjekteringsleder og BREEAM-ansvarlig i Construction City, Maria Kristiansen.

Maria Kristiansen.

Kubbegulv av provisorisk rekkverk

Det enorme bygget på 103.000 m2 består av seks romslige fløyer som springer ut av en stor glasshall i midten av bygget. Bygget har med sine 11 etasjer, samt to kjelleretasjer, store mengder treverk i provisoriske rekkverk som etter bruk ville blitt sortert ut som avfall. I stedet skal treverket inngå i et kubbegulv i flere store gulvarealer, blant annet i byggets amfi.

Rekkverk høvles, kappes opp i biter og limes deretter slik at det blir et pent og slitesterkt gulv.

 

Slipestøv fra terrazzogulv brukes som fyllmasse

I alle byggets etasjetorg, samt to trappeløp, støpes det 7500 m2 flotte terrazzogulv. Gulvene slipes for å få ønsket overflate. Under slipeprosessen produseres store mengder støv som vanligvis betraktes som avfall. På Construction City sparer prosjektet store avfallsmengder ved å bruke 30 tonn støv som fyllmasse i de påfølgende gulvstøpene.

30 tonn støv fra sliping av terrazzogulv brukes som fyllmasse.

 

Kapp fra fliser gir nye toalettgulv

Fliskapp veier mye og i bygget gjenbrukes store mengder fliskapp i et mosaikkmønster på flere av toalettene. 

Betongavfall blir fyllmasse

Selv om det meste av betong er prefabrikkert lavkarbonbetong, så er bunnplaten og deler av kjelleren produsert i plasstøpt betong. Rester fra betongstøp, kjerneboringer i prefabrikkerte hulldekker og påstøp på hulldekker, utgjør mange tonn med betongavfall. Prosjektet har brukt anslagsvis 50 tonn betongavfall som fyllmasser i områder rundt bygget. 

Kildesorteringsgrad på 99,8 %

Avfall som ikke kan gjenbrukes, kildesorteres. Etter to års byggetid har prosjektet oppnådd 99,8 % (målsetning er 95%). Det er også satt en ny og høy standard på fraksjoner. Blant annet har prosjektet fem ulike containere for plast som gir gevinst både for miljøet og økonomien.

Forener krefter for å bekjempe avfallsproblematikk

I tillegg til å være et fysisk næringsbygg, er Construction City også en klynge av bedrifter i bransjen (Construction City Cluster) som tilrettelegger for innovasjonssamarbeid for å løse utfordringer i bransjen.

Byggeaktivitet produserer rundt 2,11 millioner tonn avfall i løpet av et år, og klyngen har nå fått bevilget 700 000 NOK av Innovasjonsprogram Oslo til prosjektet «Kompetansehevingsarena for Avfallsreduksjon i Byggenæringen». Ni aktører, deriblant AF Gruppen, går nå sammen i et banebrytende innovasjonsprosjekt i næringsklyngen for å bekjempe avfallsproblematikken. 

I løpet av ett år skal prosjektet samle og tilgjengeliggjøre kunnskap og erfaringer om avfallsreduksjon i byggenæringen. Innsikten skal gjøres tilgjengelig og søkbar for alle bransjeaktører, samt sikre spredning og heving av kompetanse.

Prosjektet, som vant frem i stor konkurranse med andre bærekraftprosjekter, er en direkte respons på behovet for grønn omstilling i byggenæringen, og vil spille en sentral rolle i å effektivisere bygg og byggeprosesser i tråd med fremtidige nasjonale og europeiske miljøkrav.

– Bransjen må ta et felles ansvar. Vi alt å vinne på å samarbeide og dele erfaringer og beste praksis. Vi er ni ulike bedrifter som sammen skal finne løsninger som skal fungere for ulike deler av verdikjeden. Vi er glade for støtten til programmet og gleder oss til å komme i gang, forteller teamleder Klima og miljø i AF Gruppen, Frode Magnussen, som representerer AF i prosjektet.  

Frode Magnussen.