Hopp til hovedinnhold
Over 1.100.000 arbeidstimer er lagt ned i byggearbeidene på Construction City så langt.
Bygg

Over 5500 personer har bygget Construction City – møt noen av dem

– Byggeprosjektet Construction City er et samspillsprosjekt med stor S. Sammen med byggherren og alle underentreprenører har vi klart å skape en god kultur i prosjektet, og vi jobber godt sammen. Det er utrolig mange folk og ulike fag som har spilt en viktig rolle, i det bygget nå snart står klart for de første innflytterne, sier Thomas Willumsen Dalene, prosjektleder i Construction City Bygg.

– I prosjektet har «vi»-et vært veldig viktig. Det er ikke så viktig hvem du får lønna fra – det er prosjektet som er i fokus. Derfor har vi jobbet mye med å skape en felles identitet, slik at alle som har vært en del av prosjektet har den opplevelsen, forteller Gunnar Irby, prosjektsjef for byggherren Construction City Eiendom.

Mer enn et bygg

Construction City er mer enn bare et byggeprosjekt. Bygget skal være en fysisk kunnskapspark, og et læringssenter for de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg-, anleggs-, gjenvinnings- og eiendomssektoren i Norge. Under Construction City-navnet er både eiendomsvirksomheten (CCE), som skal utvikle bygget og håndtere byggeprosessen, byggvirksomheten (CCB), som er arbeidsfellesskapet mellom AF Bygg Oslo og Betonmast Oslo, og næringsklyngen (CCC), som skal være med på å drive aktiviteter i bygget.

Menneskene bak arbeidstimene

Over 1.100.000 arbeidstimene er lagt ned i byggearbeidene så langt, og det er over 5500 personer som har hatt oppgaver på byggeplassen. For å bygge et nærings- og kontorbygg i denne dimensjonen er det mange roller som må fylles. Vi har stilt noen av de de som har vært med på å bygge Construction City tre spørsmål om tiden deres i prosjektet:

  • Hva har vært det mest utfordrende i prosjektet?
  • Hva har vært det morsomste?
  • Hva har du lært den tiden du har vært på Construction City?

Magnus Eriksen, prosjekteringsleder (Betonmast)

Som prosjekteringsleder har Magnus hatt ansvar for koordineringen av prosjekteringen av råbygg, grunn og utvendig VA. Nå har han ansvar for flere leietakere og koordinerer prosjekteringen av innvendige arbeider og leietakertilpasninger.

  • Kompleksiteten, omfanget og å sørge for at rett informasjon når den rette personen har vært det mest utfordrende. Alle kan ikke vite alt i et så stort prosjekt. I dette prosjektet, som alle andre, er det også en sammensatt prosjekteringsgruppe og det har vært en spennende utfordring å få alle til å dra i samme retning.
  • Det har vært gøy å bli kjent med utrolig mange hyggelige og dyktige folk. Jeg har blitt spesielt imponert av underentreprenøren Contiga – det var skikkelig gøy å se hvor fort råbygget reiste seg!
  • Jeg har lært masse! Det har vært veldig spennende å jobbe i et arbeidsfellesskap. Mantraet i prosjektet har hele tiden vært «hvordan spise en elefant?». Og svaret på det er én bit av gangen.
Magnus Eriksen, prosjekteringsleder (Betonmast)
Foto: Eirik Førde

Pawel Kwiatkowski, grunnarbeider (AF Gruppen)

Pawel er tømrer av yrke, men på Construction City har han jobbet som grunnarbeider for spesielle oppgaver. En av oppgavene har vært lossing og levering av materialer ved hjelp av en teleskopisk Manitou-laster.

  • Med et område på over 100 000 m² var det mest krevende å lære hele byggeplanen for å sikre god kommunikasjon mellom de forskjellige nivåene og delene av bygget.
  • Hver dag på Construction City gjør meg glad. Jeg får så mye energi og motivasjon av alle menneskene jeg jobber med, noe som gjør jobben enda mer givende.
  • Jeg har sett hvor avgjørende et tett og stabilt samarbeid mellom flere selskaper er for å fullføre et så stort prosjekt. Jeg har også fått verdifull erfaring med å jobbe på en veldrevet og profesjonelt organisert byggeplass.
Pawel Kwiatkowski, grunnarbeider (AF Gruppen)
Foto: Bård Gudim

Mikkel Dahl Strømstad, prosjektleder Teknisk (Betonmast)

I rollen som prosjektleder Teknisk har Mikkel hatt det overordnede ansvaret for de tekniske fagene.

  • Det mest utfordrende er selve størrelsen. Vi må hele tiden sikre at ingenting blir glemt og ha sporbarhet i beslutninger.
  • Vi har klart å skape en god gruppe i prosjektet. Det er veldig gøy å se og hva denne gruppen klarer å skape og løse sammen.
  • Kommunikasjon er viktig i en så stor gruppe. Ikke alle kan sette seg inn i alt, men alle som er involvert må kunne det de skal jobbe med.
Mikkel Dahl Strømstad, prosjektleder Teknisk (Betonmast)
Foto: Eirik Førde

Camilla Tufte, produksjonsleder (AF Gruppen)

Camilla har ansvar for byggvask og egenkontroll, altså å registrere og følge opp alle avvik, feil, mangler eller skader som oppstår etter at de ulike fagene har meldt seg ferdig. En del av ansvaret er også å følge opp at dette blir utbedret i etterkant, og målet er å levere bygget med 0 feil.

  • Det mest utfordrende har vært at det er et stort areal å ha oversikt over, og at det tok tid å bli kjent med byggets kriker og kroker.
  • Det morsomste har vært å være en del av et skikkelig bra team. Det har vært så mye å lære fra mange, og selv om vi er mange ulike personer på byggeplassen klarer vi å komme i mål som et lag. Det er også veldig å gøy å tenke på at jeg har vært en del av å bygge et så stort bygg!
  • Noe av det jeg har lært er viktigheten av samhandling på tvers av alle roller, god kommunikasjon og raske avklaringer ute på plassen. På et personlig plan har jeg også blitt flinkere til å ta egne avgjørelser og blitt tryggere i egne vurderinger.
Camilla Tufte, produksjonsleder (AF Gruppen)
Foto: Bård Gudim

Filip Danielsen, prosjektleder (AF Energi)

Filip har vært prosjektleder for både Hovinbyen Energy Hub, energisentralen som skal levere kjøling til Ulven-området, og kundesentralene til Hafslund på Construction City.

  • Det mest utfordrende har vært å bygge så store rør på et så lite areal. Nesten alle komponentene i anlegget var så store at de ikke kunne løftes av mennesker, så det har vært utstrakt bruk av løfteutstyr som gaffeltruck. Det meste av montasjen var dessuten i høyden, så vi har også brukt personelløftere i stor grad.
  • Etter fem år med planlegging, prosjektering og til slutt bygging var det aller morsomste å starte hele maskineriet og se om det fungerte. Det gjorde det, takket være alle de fantastiske folkene som har vært interesserte og ivrige på å få til noe sammen.
  • Det fine med et så stort og utfordrende prosjekt som dette er at det er noe å lære for alle, både helt nyutdannede og godt erfarne. Selv synes jeg at jeg, i rollen som leder for et team, har lært spesielt mye om det å legge til rette for å skape et produktivt lag som trekker i samme retning og i samme takt.
Filip Danielsen, prosjektleder (AF Energi)
Foto: Eirik Førde

Tom Kristiansen, prosjektleder Sikkerhet og kvalitet (OBOS)

Som prosjektleder Sikkerhet og kvalitet i CCE har Tom hatt ansvar for byggherrens del av sikkerhetsarbeidet i form av sikkerhets-, helse- og arbeidsmiljøplan for bygget. Han samarbeidet med CCB om å følge opp sikkerhet og kvalitetssikring på byggeplassen, og har utført uavhengige kontroller.

  • Jeg kommer faktisk ikke på noe som har vært ekstra utfordrende, alt har vært helt herlig!
  • Det gode samspillet om arbeidet med sikkerhet og kvalitetssikring sammen med CCB har vært noe av det morsomste. Jeg har vært i dette prosjektet på fulltid, noe jeg ikke pleier, og det har vært veldig gøy.
  • Jeg fått et veldig godt innblikk i og kunnskap om samhandling med en totalentreprenør, og hvor viktig det er for å nå et felles mål.
Tom Kristiansen, prosjektleder Sikkerhet og kvalitet (OBOS)
Foto: Herman Ekendahl- Dreyer

Martin Tallberg, produksjonsleder (AF Gruppen)

Martin er produksjonsleder for blant annet parkett, kubbegulv, amfitrappen, flis og terrazzo. I denne rollen har han ansvar for å sørge for at fagene utfører sine arbeider, og leverer et sluttprodukt som tilfredsstiller kravene til kvalitet og HMS.     

  • På Construction City er det mange fag, funksjonærer og aktører som er involvert. Da kan det noen ganger være utfordrende å koordinere alle aktiviteter, og sikre høy kvalitet i produksjon. Da er det viktig med tydelig kommunikasjon og avklaringer mellom fagene og underentreprenørene i forkant av produksjon.
  • Det har vært veldig gøy å jobbe sammen med så mange flinke folk.
  • Den korte tiden i prosjektet har lært meg viktigheten av god samhandling i alle ledd i prosjektorganisasjonen. Tydelig kommunikasjon ute i drift er en forutsetning for å lykkes i så omfattende prosjekter.
Martin Tallberg, produksjonsleder (AF Gruppen)
Foto: Eirik Førde

Omar Azzouz, ITB-koordinator og teknisk controller elektro/nettverk/automatikk (AF Gruppen)

I sine roller har Omar hatt ansvar for å lede og strukturere ITB-arbeidet og systematisk ferdigstillelse. ITB står for Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner. Han har også hatt ansvar for å ivareta den tverrfaglige tekniske leveransen, og grensesnitt, funksjon og integrasjoner for denne, i tillegg til å sørge for at teknisk nettverk er godt ivaretatt og verifisere at elektroinstallasjonen holder en høy faglig kvalitet.

  • Det mest utfordrende, men også veldig spennende, har vært å utfordre tradisjonelle løsninger og tenke utenfor boksen. Vi har også jobbet med å implementere ITB-tankesettet i alle ledd, og forankre mantraet om at «ingen kommer i mål alene og oppgaven er først fullført når det tverrfaglige tekniske sluttproduktet funker etter hensikt».
  • Det å se at våre tekniske leverandører tar utfordringen og ønsker å vise seg fra sin beste side har vært veldig gøy.
  • Noe av det jeg har lært har vært å samspille med byggherre og ta beslutninger i felleskap. Jeg har også utviklet meg når det kommer til å være en coach og sparringspartner for kunden, kollegaer og våre underentreprenører.
Omar Azzouz, ITB-koordinator og teknisk controller elektro/nettverk/automatikk (AF Gruppen)
Foto: Bård Gudim

Erland Sveipe, prosjektleder prosjektering CCB (AF Gruppen)

Som prosjektleder for prosjektering har Erland hatt ansvaret for å koordinere og lede beslutnings-, endrings- og prosjekteringsarbeidet fra start til slutt. Dette inkluderer å samarbeide med byggherre, underentreprenører, arkitekter og rådgivere for å sikre at vi vet hva kunden vil ha, og at det foreligger et godt gjennomarbeidet arbeidsunderlag i tide.

  • Det mest utfordrende har vært omfanget av endringer fra opprinnelig layout innvending. Det finnes knapt et areal i bygget som ikke ser annerledes ut nå enn det gjorde opprinnelig.
  • Det morsomste har vært å se hvordan teamet har omfavnet oppgaven og tatt ansvar for samspillet. I så store prosjekter er samarbeidet internt også veldig viktig, for eksempel mellom prosjektering og drift, og her har vi samarbeidet godt, og hatt stor forståelse for hverandres roller og utfordringer.  
  • Dette har vært mitt første prosjekt i en kontraktuell samspillsmodell. Modellen har fått utnyttet sitt fulle potensiale, og vi har virkelig følt at vi har vært på lag med byggherren. Jeg har lært hvordan samspillsprosjekter kan drives i praksis, og mye om organisering av store prosjekter.
Erland Sveipe, prosjektleder prosjektering CCB (AF Gruppen)
Foto: Eirik Førde