Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen, Karriere

Lager ting som ikke finnes

Speil-trøbbel

Under bygging av en ny tunnelinjeksjonsrigg på et Mercedes-chassis fant mekanikerne hos AF Maskin ut at speilene måtte flyttes litt lenger ut fra førerhytta. Riggen var såpass bred at den stjal noe av sikten bakover. Speilene trengte derfor lengre fester. 

Men verken Mercedes eller noen andre kunne hjelpe. Andre fester var rett og slett ikke mulig å få tak i. 

Oppgaven var imidlertid perfekt for 3D-skanneren og 3D-printeren hos AF Maskin. De originale armene til speilet ble skannet. I dataprogrammet ble armene forlenget med 150 millimeter, og den modifiserte tegningen ble lastet inn i printeren. De nye speilfestene kunne så printes i plastmateriale. 

Sparer tid

I slike tilfeller er 3D-skanneren gull verdt. Det ville fort tatt en dag om man skulle tegnet delen manuelt, mener maskiningeniør Martin Nygård. 

– Med skanneren tok det 20 minutter. Det er heller ikke sikkert at vi ville klart å tegne en nøyaktig kopi av armen. Det er vinkler som er omtrent umulige å måle og mange detaljer på sporene til festing og innfelling av speilet, sier Nygård. 

Han er selvlært på området og er en av pådriverne for bruk av denne typen teknologi hos maskingjengen på Haga. Nygård er overbevist om at 3D-printing vil bli stort i fremtiden, og da er det greit å bygge erfaring med teknologien. 

– Det er helt klart fantasien som setter grenser for hva vi kan lage. Vi må lære oss å tenke bredt, sier maskiningeniøren. 

Fikser det meste

3D-printeren har fått plass i et beskjedent rom i bygget som rommer det nye sveiseverkstedet. I den store hallen er en kraftig kran montert på skinner nær taket. Med kranen kan tunge maskindeler løftes inn i hallen for reparasjon og modifikasjon. 

En annen del av hallen rommer en skjæremaskin. Maskinen er utstyrt både med plasmaskjærer og gasskjærer. Den kan skjære opptil 250 millimeter tykke stålplater med stor presisjon. Målene lastes på forhånd inn i en datamaskin. 

Andre bygg huser blant annet avanserte dreiebenker og fresemaskiner. Gjengen på Haga kan bygge og reparere det meste.  

Holder orden

– Elektroavdelingen er den største avdelingen i AF Maskin. De reiser rundt på prosjekter og rigger opp provisoriske strømanlegg samt pumping, intern kommunikasjon, tunnelventilasjon og oppvarming, forklarer maskinsjef Tom Rainer Nilsen. 

Den blide nordlendingen som styrer butikken viser rundt blant containere, brakker, kjøretøy og alle typer utstyr som trengs for å drive en byggeplass. 

– Her har du aggregater og lysmaster. De er det bruk for overalt. Denne lastebilen er bygget om for å frakte en ladeenhet for sprengstoff på planet. Den skal til Stockholm, sier Nilsen mens han peker. 

Leverer det meste

Hovedoppgaven til AF Maskin er å forvalte alt av utstyr som trengs for å drive AFs prosjekter. Produktkatalogen omfatter alt fra dozere til brakker, hjertestartere og renseanlegg. Utstyret leies ut til alle selskaper og forretningsenheter i AF Gruppen.  

Hele 12.000 enheter holder de styr på. Blant dette er 2200 containere og brakker, pluss hundrevis av kjøretøyer.  

– Vi har over 500 kjøretøy, sier Nilsen. 

Maskinavdelingen driver også med bygging og modifisering av kjøretøyer og utstyr. De tar imot innspill og ønsker fra folk som bruker utstyret og utarbeider selv forbedringer av maskiner. 

Tom Rainer Nilsen har ikke noe imot å få merkelappen «Reodor Felgen-avdeling». 

– Det er den beste tittelen man kan få, ler han. 

  • AF Maskins produktkatalog er blant annet tilgjengelig på Workplace.