- Vi tror vi har uendelige mengder stein vi kan bruke, men så viser det seg at det er feil. Vi har brukt alt for mye allerede, sier Magnus Stedenfeldt, en av hjernene bak Rimol Miljøpark, eller «deponiverdenens iPhone», som han ofte kaller den. Konseptet som tillater oss å gjøre om avfall til en ressurs og deponier til en materialbank.
Vi står ved foten av et område som til forveksling kunne minnet om sanddynene på Las Dunas på Gran Canaria, men som i virkeligheten befinner seg på Tiller i Trondheim. På den første miljøparken som ble etablert i AF, ligger titusenvis av tonn med sand klar for å blandes inn i fremtidens byggemateriale.
- Da vi fikk tommel opp for å kjøpe dette området, var det en gigantisk søppelfylling med masse forurensing. Vi hadde faktisk ikke peiling på hva vi skulle bruke det til, ler han.
I dag har to nye anlegg kommet til, og Miljøpark-gjengen har opparbeidet seg lang erfaring med å rense og resirkulere problemmasser. Hele 80 prosent av de forurensede massene som tas inn i anlegget får nytt liv i form av blant annet strøsand, og de første meterne med miljøvennlig asfalt med tilslag av nettopp disse produktene ble lagt i Trondheim for et par år siden. Nå skal problemmassene brukes til å gjøre verdens mest brukte materiale bedre for miljøet.