Hopp til hovedinnhold

Hovinbyen Energy Hub

På Ulven i Oslo etablerer vi en stor sentral for produksjon og distribusjon av kjøling.

Prosjektstatus

   Apr 2023
   Dec 2024

   Sentralen skal ha en kjølekapasitet på 20 MW, noe som tilsvarer kjøling til 500 000 kvadratmeter med næringsbygg. Energisentralen skal også levere oppvarming til Construction City ved å gjenvinne overskuddsvarme fra kjøleproduksjonen, heller enn at denne går tapt.

    AF Gruppen

    Hovinbyen er utpekt som et av de viktigste satsingsområdene i Oslos kommuneplan, og er Norges største byutviklingsprosjekt. Construction City, som vil måle over 100 000 kvadratmeter, blir et viktig landemerke i den nye bydelen. Med så mange nye bygg, er det også behov for flere kilder til energi. Dette løser vi med å etablere Hovinbyen Energy Hub, en energisentral for bærekraftig kjøling og oppvarming.

    Sikrer kortreist energi

    Energisentralen, som skal levere områdekjøling, vil ha en kapasitet på hele 20 MW. Med dette kan vi forsyne Construction City med 3,8 MW kjøling og 4,8 MW varme. Når 4 MW kan betjene 104 000 kvadratmeter kontorbygg, som er størrelsen på Construction City, betyr det at kjølesentralen med sine 20 MW kan dekke opp mot 500 000 kvadratmeter kontorbyggareal. Det er størrelsen på rundt fire regjeringskvartaler eller fire Akershus Universitetssykehus. Energien som ikke går til Construction City skal betjene andre næringsbygg og boligkomplekser i området.

    Energisentralen skal inneholde flere elementer for å sikre kortreist energi til Hovinbyen:

    • 15 MW kjøletårnkapasitet
    • 10 MW tørrkjølerkapasitet
    • 1,1 MW korttidslagring i overvannsbasseng, som rommer 500 kubikkmeter vann
    • 7 kjøleturbiner á 2,5MW
    • 2 skruekompressorer á 1,2 MW
    • CO² varmepumpe til tappevannsproduksjon

    Sentralen har en grunnflate på ca. 1300 kvadratmeter, og er to etasjer høy. I tillegg kommer det tørrkjølere på tak.

    Det er OBOS og Celsio som står bak Hovinbyen Energy Hub AS. Hovinbyen Energy Hub skal eie og drifte den nye kjølesentralen og leier 1 350 kvadratmeter i Construction City til dette formålet. AF Energi er entreprenør.

    Prosjektinformasjon

    Kunde: Celsio og OBOS
    Entrepriseform: Totalentreprise
    Entreprenør: