Oppgraderer energiløsningen på NORD Universitet
På NORD Universitet i Bodø har AF Energi bygget om eksisterende varmesentral, og etablert varmepumper med bergvarme som energikilde. Dette skal spare Universitetet for 2,6 GWh energi, og 52 tonn CO2 i året.
Prosjektstatus
37 MNOK ekskl. mva.
Kontraktssum2,6 GWh energi
sparer universitetet i året
Universitetsalléen 11, 8026 Bodø
Det er flere gevinster med å bygge om den eksisterende varmesentralen og bruke bergvarme som energikilde heller enn strøm. Blant annet vil både CO2-utslippet og strømforbruket bli redusert. Omregnet til CO2-ekvivalenter utgjør besparelsen ca 52 tonn CO2 beregnet med norsk strømmiks og 780 tonn CO2-ekvivalenter pr. år beregnet med europeisk strømmiks.
Gjenvinner overskuddsvarme
AF Energi har boret 66 energibrønner på ca. 300 meter per brønn, slik at varmepumpene kan hente varme fra berget. Om sommeren, når det er større behov for kjøling enn varme, skal overskuddsvarmen sendes tilbake til brønnene i bakken, for å kunne brukes igjen på vinteren.
Tidligere ble overskuddsvarmen dumpet via kjølemaskiner med vifter på taket. Ikke bare gikk overskuddsvarmen tapt til omgivelsene via disse kjølerne, men viftene lagde også en del støy. Disse er nå fjernet, og erstattet med et nytt kjøle- og varmesystem som gjenvinner varmen til bygget, eller lagrer overskuddsenergien i brønnene for senere bruk. En stor del av kjølingen dekkes også med frikjøling fra energibrønner uten bruk av kjølemaskin eller varmepumpe.
Selve borearbeidene ble også gjort på en mer miljøvennlig måte. Maskinene som ble brukt til å bore energibrønnene gikk nemlig på bioolje istedenfor diesel. Dette reduserte CO2-utslippet med 60 tonn CO2.