Opprydding etter Søve gruver
AF Decom er engasjert av Norsk Nukleær Dekommisjonering for å rydde opp etter gruvevirksomheten ved Søve gruver i Telemark
Prosjektstatus
Bakgrunn
I perioden 1953-1965 drev AS Norsk Bergverk utvinning av metallet niob ved Søve i Telemark. Da niobprisene falt drastisk i 1965 ble gruvedriften ved Søve lagt ned, men deler av restene fra produksjonen inneholder radioaktivt materiale og ligger fortsatt i terrenget.
5000 tonn
Masser skal fjernes2500 m³
Kubikkmeter skal lagres i en betongkonstruksjon
Grønvoldvegen 26, 3830 Ulefoss
Hvorfor må det ryddes?
Navnet Søve gruver kommer av at gruven ligger på Søve ved Ulefoss, og det var her man fant mineralet Søvitt. Utvinnelsen av Søvitt som er en størkningsbergart (en av de tre hovedgruppene bergarter på jorden) som består av kalkspat og mineraler, blant annet grunnstoffet niob. Niob var et ettertraktet legeringsmetall til jetmotorer, men da prisene på niob falt i 1965 var det ikke lenger lønnsomt å drive gruvene.
Avfallet (slagget) etter smelteprosessen inneholder en oppkonsentrasjon av uran og thorium. Bakgrunnen for prosjektet er et pålegg fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) om opprydding.
Det er planlagt å lage en tett betongkonstruksjon som massene skal lagres i. Betongkonstruksjonen planlegges plassert i umiddelbar nærhet til der massene ligger i dag. Endelig plassering og løsning vil defineres gjennom første utviklingsfase i prosjektet.
Kilder: Store Norske Leksikon, Norsk Nukleær Dekommisjonering, Fensfeltet.no
Spørsmål og svar
Hvorfor skal massene sikres?
I 2014 pålegger Statens strålevern (nå DSA) Nærings- og fiskeridepartementet å rydde opp i den lavradioaktive forurensingen på Søve. I 2020 legges ansvaret for opprydning ved Søve gruver til den statlige etaten Norsk nukleær dekommisjonering (NND) som har ansvaret for oppryddingen etter norsk atomvirksomhet.
Hvorfor er det radioaktivt avfall ved Søve gruver?
I perioden 1953-1965 drev AS Norsk Bergverk utvinning av metallet niob og produksjon av ferroniob ved Søve i Telemark.
I produksjonen av ferroniob ble de naturlige grunnstoffene uran og thorium konsentrert opp til en unaturlig høy konsentrasjon i slagget som ble deponert i en skråning utenfor verkstedbygget (slagghaugen). I dag er slagget blandet med andre materialer og er delvis tildekket.
Hvor ligger Søve gruver
Søve gruver ligger 1.5 km østover langs Norsjø fra Ulefoss sentrum. Gruvene ligger i randen av Fensfeltet som ble dannet av en kalksteinsvulkan som oppstod for 580 millioner år siden.
Hvordan sikre at avfallet lagres på en forsvarlig måte?
AF Gruppen og prosjekterende har lang erfaring med å konstruere tette betongkonstruksjoner. Utviklingsfasen i dette prosjektet vil brukes til å prosjektere varig tett løsning som sikrer avfallet i 1000 år.
Hvem er ansvarlig for prosjektet?
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) ble 14.3.2014 pålagt av Statens strålevern (nåværende DSA) å finansiere og gjennomføre opprydningen i Søve gruver. 1.1.2020 fikk Norsk Nukleær dekommisjonering (NND) i oppdrag av NFD å ta over ansvaret for oppryddingen i Søve gruver.
Når skal prosjektet være ferdig?
Ferdigstillelse av prosjektet avhenger av en rekke prosesser og tillatelser. Tidsplanen er avhengig av endelig utforming på betongkonstruksjonen, regelverk knyttet til radioaktive deponier, og saksbehandlingstid hos relevante myndigheter. Overordnet intensjon er å ferdigstille prosjektet i løpet av 2026.
Er det farlig å oppholde seg i området?
Nei, kortvarig eksponering for slagghaugene har ikke vært farlig for mennesker. Hensikten med opprydningen er å sikre at området kan brukes uten begrensninger i fremtiden, og at det aktuelle avfallet ikke fører til ulempe for befolkning og miljø.
Hvem kan jeg kontakte angående prosjektet?
Kontaktperson AF Decom Øyvind Omnes, oyvind.omnes@afgruppen.no
Prosjektinformasjon
Øyvind Omnes
Avdelingsdirektør Sør-Vest
AF Decom AS