Hopp til hovedinnhold

Fjerning av Ekofisk-tanken

Gravemaskiner påmontert saks og sorteringsutstyr klippet og sorterte overbygget på Ekofisk-tanken offshore og brakte den til land for kildesortering og gjenvinning.

Prosjektstatus

   Nov 2004
   Aug 2007

   Om prosjektet

   Da overbygningen på Ekofisk-tanken skulle fjernes, valgte AF å plukke tanken ren med gravemaskiner ute i Nordsjøen. Delene ble fraktet til AF Miljøbase Vats for kildesortering og gjenvinning.

   • 98 %

    av stålet ble gjenvunnet

   • 25 000

    Vekt topsides i tonn

   AF Gruppen

   Nordsjøen

   Utviklet ny fjerningsmetode - "Piece Small"

   Ekofisk-taken var starten på det norske oljeeventyret. Da overbygget på tanken skulle fjernes ble den også starten på en ny og fremtidsrettet industri; gjenvinning av offshoreinstallasjoner. En samfunnsutfordring der AF så mulighet til å benytte sin spisskompetanse fra fjerning av industrianlegg på land offshore. Basert på et studie som ble gjennomført i 2004, fikk AF oppdraget med å fjerne overbygget på Ekofisk-tanken. Prosjektet ble utført som hovedentreprise til fast pris. Arbeidet omfattet engineering, planegging, fjerning og deponering (EPRD).

   AF utviklet en helt ny metode for fjerning, "Piece Small". Gravemaskiner påmontert saks og sorteringsutstyr ble flyttet offshore. Deretter blee tanken revet, klipet, sortert og lastet opp i spesialbygde containere og transport til land med forsyningsfartøy fra Heerema.

   Ekofisk-tanken ble deretter klargjort for gjenvinning på det som i dag er Europas mest moderne gjenvinningsanlegg for utrangerte offshoreinstallasjoner, AF Miljøbase Vats.

   Totalt ble 98 prosent av stålet på Ekofisk-tanken ble gjenvunnet og brukt blant annet til armeringsjern i bygg.

    

   AF Gruppen - vår historie

   • Kildesorterer på alle byggeplasser

    Kildesortering er viktig for miljøet og AF kildesorterer avfall på alle sine prosjekter.

    Mer om miljø i AF

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Fjerning og gjenvinning offshore
   Forretningsenhet: AF Offshore Decom AS
   Kunde: ConocoPhillips
   Entrepriseform: EPRD