Klas Dalberg og Conny Fredriksson fra Trafikverket fikk æren av å fyre av salven, som besto av 1163 kilo sprengstoff. Salven sørget for gjennomslag mellom tunnelene AF og Subterra har drevet. Etter salven var det underholdning, taler og dåp av røysen.

Stort prosjekt

AFs prosjektleder Kjell-Marwin Lavik sa i sin tale at gjennomslaget markerer et stort steg både for AF og for Trafikverket.

– Vi er utrolig stolte av at vi fikk denne muligheten av Trafikverket, og vi har lært mye her i Sverige. Hvis vi tar det beste fra Norge og Sverige, så blir det bra. Derfor er vi kommet hit hvor vi er i dag, sa Lavik.

E4 Förbifart Stockholm er Sveriges største infrastrukturprosjekt. Den nye motorveien vest for Stockholm er 21 kilometer lang og binder sammen de nordlige og sørlige delene av hovedstaden. Drøyt 18 kilometer av veien går i tunnel nær byområder, under sjøen Mälaren, under naturreservat og nær verdensarvstedet Drottningholm. 

2 millioner kubikkmeter berg

Det er under øya Lovön, hvor Drottningholm ligger, at AF Gruppen sprenger tunnel og bygger vei. AFs prosjekt omfatter cirka sju kilometer motorvei i tunnel med to parallelle løp pluss seks kilometer rampetunneler. Til sammen utgjør det omkring 20 kilometer tunnel. 

AF skjøt første salve på prosjektet i september 2020. Tre år senere er 1,97 millioner kubikkmeter berg tatt ut. Nå gjenstår arbeid innen mark, betong, sjakter og tunnelinnredning inkludert vann- og frostsikring.