Hopp til hovedinnhold
Energi

Slik avsløres energityvene

Finner de beste løsningene

For å klare omstillingen til et lavutslippssamfunn, er man avhengig av å kutte utslipp og finne innovative løsninger. En energikartlegging gir oversikt over et byggs energityver og hvilke investeringer som anbefales for å redusere energiforbruket. 

Hva er en energikartlegging?

En energikartlegging analyserer byggets tilstand i dag, og gir også kunden full oversikt over hvilke investeringer som må til for å få et mer energieffektivt bygg.  

Johanna Olsen, prosjektleder i AF Energi, har denne høsten hatt ansvar for AF Energi sin største analysejobb noensinne. Bygningsmassen på 59 av OBOS sine næringseiendommer i Oslo-området er kartlagt, og med en energimerkegaranti skal byggene løftes til et bedre energimerke for å kunne møte morgendagens krav. 

– En energikartlegging er en god måte å få bedre kunnskap om bygget ditt, og hva som må til for å få et mer energieffektivt bygg. Enova støtter nå energikartlegginger med 50 prosent, så jeg vil anbefale alle å gjennomføre dette nå, sier Olsen. 

AF Energi gjennomfører energikartlegging for OBOS 25. november 2024
ANALYSEJOBB: Johanna Olsen har ledet kartleggingen av 59 OBOS-eide næringsbygg.

Energikartlegging – steg for steg

1. Kunden tar kontakt 

– Det er ofte høye strømregninger eller en energiattest som nærmer seg utløpsdato som er utgangspunktet for henvendelsene vi får. Det første vi gjør er å kartlegge hva målet til kunden er. Deretter sender vi en søknad til Enova, slik at kunden kan få støtte til kartleggingen, forteller Olsen.  

2. Gjennomgang av dokumentasjonen for bygget

Når søknaden er sendt inn, begynner arbeidet med å få oversikt over dokumentasjonen fra byggeier.  

– Vi setter oss inn i det som finnes av dokumentasjon, som plantegninger, tidligere energimerker og servicerapporter. I tillegg til dette får vi tilgang til byggets energioppfølgingssystem slik at vi kan analysere energiforbruket i bygget. Allerede her får vi gjerne noen teorier om hvilke strømtyver som finnes i bygget, og hvilke tiltak vi kan gjøre, sier Olsen.  

 
3. Befaring på bygget

– Befaringen gjennomføres sammen med noen som er godt kjent med bygget. Sammen går vi gjennom alt det tekniske, som fyrrom, ventilasjonssystemer, elektro og lys. Vi kartlegger også bygningsmassen, sier Olsen.  

Fra AF Energi stiller gjerne to energiingeniører eller prosjektledere, og en befaring tar gjerne mellom to og fire timer avhengig av størrelsen på bygget.  

– Ofte er vi ute på eldre bygg, der det gjerne er lite dokumentasjon og lite merking av rør og kanaler. Da må vi bruke tid på å finne ut av hvordan tingene henger sammen. Det er ofte vi må følge rør fra det tekniske rommet for å se hvor det ender, forteller Olsen.  

AF Energi gjennomfører energikartlegging for OBOS 25. november 2024
LETER ETTER ENERGITYVER: Energikartlegging i Ulvenveien 111.


 
4. Analyse

Når befaringen er gjennomført, er det tid for å sette de ulike delene sammen.  

– I denne delen av kartleggingen jobber vi både med simuleringer, og ser det faktiske forbruket opp mot det vi har sett på bygget. Vi gjør blant annet en trykktest for å finne ut av hva lekkasjetallet for bygget er, forteller Olsen.  
 
5. Rapporten: Tiltak og garantier

Rapporten inneholder en beskrivelse av dagens tilstand, og anbefalte tiltak for et mer energieffektivt bygg. Tiltakene er skreddersydd for hvert enkelt bygg, og er enten med på å gi et bedre energimerke, eller faktiske besparelser.  

– Energimerking er en teoretisk øvelse, og gir ikke nødvendigvis et godt bilde på faktiske besparelser på kundens strømregning. Hvilke tiltak vi anbefaler avhenger av hva målet til kunden er, forklarer Olsen. 

AF Energi både prosjekterer og priser tiltakene, slik at kunden får et realistisk bilde av hva som må til for å nå sine mål.  

– Fordelen vår er at vi er både rådgiver og entreprenør. Det betyr at vi kan garantere for at rådene vi gir i energikartleggingen gir resultater. Dette gir kunden forutsigbarhet, og en visshet om at investeringen gir det resultatet vi lover.  
 

Rådgiver og entreprenør

AF Energi kan være både en rådgiver og entreprenør. Ved å være med på hele prosessen, fra start til slutt, blir vi godt kjent med bygget eller bygningene det gjelder, og kan gi kunden en garanti for hvilke mål de kan nå ved å gjennomføre de anbefalte tiltakene. 

AF Energi gjennomfører energikartlegging for OBOS 25. november 2024
PÅ JOBB FOR OBOS: AF Energi kontaktes gjerne når strømregningen er høy eller når et byggs energiattest nærmer seg utløpsdato. Her er Tor Olsen og Johanna Olsen fra AF Energi sammen med Erik Wangen fra Coor, som drifter bygg for OBOS.