Hopp til hovedinnhold
Bygg

Kjempeskruer løftet på plass ved nytt renseanlegg

Løfter avløpsvannet inn i renseanlegget

I november ble en viktig milepæl nådd da tre arkimedesskruer ble montert i anlegget. Dette er en mekanisme som brukes for å løfte vann. Skruenes oppgave blir å løfte avløpsvannet fra et mottakskammer og inn i renseanlegget. 

Skruene ble oppfunnet av vitenskapsmannen Arkimedes, som levde i antikkens Hellas fra 287 til 212 før vår tidsregning. Fordelen med å bruke denne teknologien fremfor pumper er at systemet kan frakte mye faststoff uten at det hindrer vannstrømmen. 

Nå er tre arkimedesskruer på plass ved FARA. Skruene er 22 meter lange, veier 20 tonn og har en diameter på 2,45 meter. Skruene monteres i trau som er støpt i betong. Hver av skruene kan ta unna 3300 kubikkmeter avløpsvann i timen og skal være de største i sitt slag i Europa. 

FARA i Fredrikstad, november 2024
STORE DIMENSJONER: Hver skrue er 22 meter lang og veier 20 tonn.

Utfordrende støpejobb

AF Bygg Østfold bygger det nye avløpsrenseanlegget. Anleggsleder Kenneth Pettersen sier det var kinkig å støpe trauene til arkimedesskruene. 

– Det er bratt. Jernbinderne har brukt klatresele når de har jobbet med armeringen. Forskalingen til trauene er spesiallaget i Østerrike av forskalingsleverandøren Doka. Vi har brukt tre forskalinger og støpt trauene etappevis, forklarer Pettersen. 

De ferdige trauene har små fordypninger og er sandblåst for at det skal være god heft for fugemassen som skal legges på etter at skruene er montert. Mellom skrue og trau skal det være 5 millimeters klaring for at innretningen skal fungere optimalt. 

– Leverandøren bruker skruene til å dra på massen. Det er litt av en konstruksjon og mye jobb, sier Kenneth Pettersen. 

AF Bygg Østfold bygger avløpsrenseanlegg for Frevar i Fredrikstad. Skruetrauene er ferdig støpt november 2024. Fra venstre: Leif Christensen, Jørgen Finsal Andersen, Svein Syvertsen, Marius Gellein, Kevin Andersen, Kenneth Pettersen.
KLART FOR INNLØFT: Betongtrauet er ferdig støpt. Fra venstre: Leif Christensen, Jørgen Finsal Andersen, Svein Syvertsen, Marius Gellein, Kevin Andersen og Kenneth Pettersen.

Stor betongjobb

Byggherre for det nye renseanlegget er FREVAR KF. AF Bygg Østfolds kontrakt omfatter et vannbehandlingsbygg, et slambehandlingsbygg og et administrasjonsbygg. I tillegg kommer to råtnetanker og legging av tilførselsledning. Verdien på kontrakten var på nær 1,1 milliarder kroner da den ble inngått.   

De tekniske installasjonene omfattes av andre entrepriser. Det er to entrepriser for prosessutstyr og en for styringssystem i tillegg til AF Gruppens kontrakt.   

Konstruksjonene bygges i hovedsak i betong. Status i november var at det var gått med 15.000 kubikkmeter betong, forteller anleggsleder Kenneth Pettersen. Det tilsvarer lasten på 2000 betongbiler. I tillegg til egne betongarbeidere, utfører underleverandøren PortNor en betydelig del av jobben. 

AF Bygg Østfold bygger nytt avløpsrenseanlegg i Fredrikstad, FARA. Klart for innløft av arkimedesskruer.
MYE STØP: Vannet passerer gjennom mange ulike bassenger i løpet av renseprosessen.

En renere fjord

Når anlegget settes i drift, vil avløpsvann fra Fredrikstad og Hvaler ledes til et kammer som ligger 3,7 meter under havnivå. Kammeret er konstruert under havnivå for å sikre naturlig fall i den store avløpsledningen. 

Fra kammeret skal arkimedesskruene løfte både vann og faste bestanddeler opp og inn i renseanlegget. Det nye anlegget sørger for å rense avløpsvannet for fosfor, nitrogen og organisk stoff og vil bidra til en renere Oslofjord. Renseanlegget er i tillegg designet for å produsere biogass og et sterilt slamprodukt som kan brukes til jordforbedring. 

Etter hvert skal anlegget også generere mer energi enn det forbruker, blant annet ved hjelp av biogassproduksjon, solcelleanlegg og varmegjenvinning. 

Renseanlegget er dimensjonert for 122.000 innbyggere. Det skal være klart for prøvedrift i 2026 og være i full drift i 2027.