Hopp til hovedinnhold
AF Decoms topptrente ansatte; søkshundene.

AF Gruppens firbente elitestyrke

En arbeidsdag for en søkshund er ikke helt som en arbeidsdag for andre ansatte. Hundene er stadig ute på oppdrag, men når de ikke er det trenes de både fysisk og mentalt, får fysioterapi og massasje.

– Vi trener hundene våre hver dag, for å sikre at de er topptrente og klare for oppdrag på kort varsel, forteller Peder Christiansen, hundefaglig ansvarlig i AF.

Peder er sammen med Hanne Hofseth hundefører i AF Decom. De har begge lang erfaring med hunder, fra flere ulike organisasjoner.

Hanne og Peder trener hundene hver dag.
Hanne og Peder trener hundene hver dag. 

Spesielt utvalgte

De fire søkshundene til AF Decom er 4, 5, 6 og 7 år, og av rasen belgisk fårehund (malinois) – verdens mest anvendelige arbeidshund. Og akkurat disse fire er nøye utvalgt.

– Vi kan stort sett lære alle hunder til å søke, men den indre motivasjonen og viljen til å søke for å få en belønning er det ikke alle som har, forklarer Peder.

Hundene må også være trygge og gode på å jobbe i ulike miljøer, og ikke minst i god form. Og det er ikke opp til tilfeldighetene at søkshundene er nettopp det. De følger nemlig et treningsopplegg som er nøye planlagt. 

Trenes til å finne flere ulike typer sprengstoff

– Som alle andre hunder har også søkshundene er basisbehov som må dekkes. De må bevege seg og være i fysisk aktivitet for å holde seg i form, forteller Hanne.

I tillegg til den fysiske treningen må de trenes til å kunne finne ulike typer eksplosiver i ulike typer miljøer. Det er som oftest dynamitt de finner ute i felt, men hundene kan søke etter alle kjente kommersielle sprengstoff.

– Hundene må hele tiden trenes i virkelighetsnære situasjoner, lik situasjonene de  møter ute på oppdrag. Dynamitt lukter nemlig ikke alltid likt – det påvirkes både av hvor lenge det har ligget ute og hva slags underlag det er dekket av. Det er en enorm variasjon hundene skal kunne fange opp til enhver tid, forklarer Peder.

Hundene trenes til å finne alle kjente kommersielle sprengstoff..

For å kunne trene hundenesen slik at de skal klare dette må hundeførerne konstruere ulike situasjoner. Eksplosivene må noen ganger legges ut flere uker før hundene skal trene på å søke etter de. Hundene må dessuten ha jevnlige funn, for å bevare den indre motivasjonen til å søke.

– Når vi er ute på oppdrag styrer vi ikke hvor mye eller hva vi finner, så denne motivasjonen opprettholder vi spesielt i en treningssituasjon, forteller Hanne.

En annen viktig del av treningen er lydighetstrening. Dette opprettholder en grunnleggende kontroll og god relasjon mellom hundene og hundeførerne. Hundene får også fysioterapi, massasje og kiropraktisk oppfølging.

– Dette kan sammenlignes med å sende en maskin på service, og er viktige tiltak for å holde hundene våre skadefrie og friske, sier Peder. 

Hundene får både fysioterapi og massasje i tillegg til fysisk trening.

Bruk av hund reduserer risiko

Det å søke etter sprengstoff med hund på en anleggs- eller byggeplass er med på å redusere risikoen for skader på mennesker og miljø.  

– Det å bidra til å skape en trygg arbeidsplass, og minimere risikoen for skader som potensielt kan være livstruende, er veldig givende, forteller Hanne og Peder.  

Peder er tydelig på at søkshunder bør tilkalles alle steder det har vært sprengt tidligere, og der det skal sprenges igjen.

– Vi blir ofte ringt etter det er gjort funn. Da har man allerede tatt en risiko som i verste fall kunne fått et alvorlig utfall. 

Samarbeid med Veiviseren

AF Decom leier kennelplasser hos Veiviseren i Ås, som er eid av Norges Blindeforbund, der søkshundene bor. Her trenes også andre hunder opp til å bli førerhunder og servicehunder.

– Det er veldig fint å være en del av et hundemiljø her ute. Hundene våre følges opp hver dag, og når hundene bor her er det enda flere som kan hjelpe oss med det. For de fremtidige fører- og servicehundene er det også god trening å være rundt våre hunder, som er litt mer opptatt av oppgaveløsing enn kos, smiler Hanne.

Peder og Hanne sammen med Camilla Langjordet fra Veiviseren.
På Veiviseren bor søkshundene sammen med hunder som trenes til å bli fører- eller servicehunder. På bildet: Peder Christiansen, Camilla Langjordet (Veiviseren) og Hanne Hofseth.