Hopp til hovedinnhold
Ola Hammer og Ronny Nergaard
Bygg

Unik betongjobb sikrer verdensarven

– Betongen her har vært litt av en jobb!

Prosjektleder for nybygget Ola Hammer i AF Byggfornyelse ser seg fornøyd rundt i den nye Gokstadhallen. På byggeplassen er det fremdeles full aktivitet, men betongjobben nærmer seg slutten, kun mindre betongarbeid ute gjenstår våren 2025.

I konstruksjonen av det nye museet er det betong som spiller hovedrollen. Vegger, gulv og bærekonstruksjon er utført i plasstøpt betong. Når museet åpner, vil hele to av tre synlige overflater i det ferdige bygget være i betong. Å bygge et så massivt betongbygg med mye synlig betong har satt teamene bak på prøve.

Stenseth & RS har utført betongjobben i tett samarbeid med totalentreprenør AF Byggfornyelse og byggherre Statsbygg.

Driftsleder viser frem bordforskaling
Bordene i bordforskalingen er spesialbestilt og er 100mm brede. Det er 2mm bredere enn standard forskalingsplank for å få riktig utrykk på betongen. Driftsleder Nicolas Deck med bordforskalingen i juni 2024. Foto: Max Emanuelson

Massiv betongkonstruksjon

Det er langt fra et vanlig bygg som skal bygges. Alt bygges for å ta vare på arven etter vikingtiden på best mulig måte. Det er en massiv og synlig betongjobb som AF Byggfornyelse har hatt ansvar for på Bygdøy.

Med unntak av taket så består hele konstruksjonen i museet av betong. I alt har det gått med 10 300 kubikkmeter betong og 1660 tonn med armering. Veggene er på det tykkeste 40cm tykke og de er 9 meter høye.

Den store betongkonstruksjonen vil være med å regulere klimaet inne i bygget og bidra til å sikre jevn temperatur for vikingskipene. Tyngden i konstruksjonen skal også være med å fange opp og vibrasjoner fra publikum og sørge for at de ikke forplanter seg videre til de svært skjøre vikinggjenstandene.  

Til tross for at betongjobben har vært massiv har det ikke manglet på detaljer. Siden veldig mye av betongen skal være synlig og eksponert i det ferdige bygget, er det ekstra viktig at betongjobben som utføres blir plettfri.

Buet konstruksjon og betong i synlige overflater har gitt entreprenørene en real utfordring på det nye Vikingtidsmuseet.Foto: Max Emanuelson

– En av de store utfordringene er at bygget er buet og betongen skal være i synlige overflater. Så vi har gått mange runder for å terpe på kvalitet. Sammen med betongleverandør og forskalingssystemene har vi jobbet med optimaliseringer sånn at vi er sikre på at det når vi støper blir bra hver gang, og her snakker vi om mange hundre støper, sier Ronny Nygaard.

En annen detalj som har krevd tid er bordforskalingen. Det var viktig for arkitekten at staghullene kom midt i bordene i forskalingen. Med en standard bordforskaling hvor hvert bord er 98mm er det umulig. Derfor har prosjektet fått levert spesialskjærte bord på 100 mm fra Optimera. Det sørger for at staghullene kommer midt i bordet, i tillegg er staghullene lagt i linje i veggen.

– Vi har skannet bygget for kvalitetskontroll og det er helt ekstremt hvilke resultater vi har fått på den skanningen. Det er helt minimalt med avvik, forteller en fornøyd Ola Hammer.

  • Grunnarbeid på Vikingtidsmuseet i november 2023. Allerede her er byggets buede form tydelig.
  • Betongkonstruksjonene begynner å bli synlige. Juni 2024.
  • Takmønet stiger cirka 1,5 meter fra den ene enden av bygget til den andre. Montering av takkonstruksjonen krevde derfor presis prosjektering og god planlegging. Bilde fra oktober 2024.
  • Det er norsk skifer i kledningen av tak og vegger. Bilde fra mars 2025.

Samkoordineringsmøter og godt samspill 

Ola Hammer forteller at noe av suksessfaktoren har vært godt samspill mellom alle aktørene i prosjektet. At man har vært åpen for hverandres innspill og lært av hverandre. Blant annet trekker han frem at samkoordineringsmøter mellom alle parter i prosjektet har vært viktig.

– Det har vært en omfattende prosess å komme til sluttresultatet. Vi har gjennomført 60 samkoordineringsmøter. Stenseth & RS har bidratt sterkt med betongkompetanse. De har tatt oppgaven svært seriøst, blant annet har de jobbet hardt for å sikre plettfrie og homogene vegger, forteller Ola. 

Betongjobben blir svært synlig i publikumsarealene.Foto: Bård Gudim

I samspillsentreprisen har AF Byggfornyelse som totalentreprenør hatt koordineringsansvaret mellom de prosjekterende og utførende. Gjennom en lang rekke samkoordineringsmøter med deltagere fra byggherre, arkitekt, bruker, utførende underentreprenører og rådgivende ingeniør har man gått gjennom tegninger og løsninger i felleskap.  

– Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med AF Byggfornyelse, Statsbygg og de andre på plassen. De har vært velvillig til å høre på de hva vi har å si, involvert oss og sammen har vi kommet frem til gode løsninger og tegnet bygget sånn at det går an å bygge, istemmer Ronny Nygaard.

Sort betong i gulvet rundt plasseringen av Osebergskipet. Form av skipet i gulvet.
Den sorte betongen i gulvet på Vikingtidsmuseet har krevd en helt egen resept og er utviklet av prosjektet i samarbeid med betongleverandøren. Foto: Bård Gudim

Nyttig arbeidsform

Ola Hammer understreker at han tror samkoordineringsmøtene har vært viktig for å gi økt eierskap til prosjektet og dermed også økt kvalitet på det som leveres.

– Jeg tror at de konstruksjonsgjennomgangene, tegningsleveransene og samkoordineringsmøtene har båret frukter, selv om det har krevd mye tid. Så den strukturen og den måten å jobbe på er noe vi absolutt skal ta med oss videre, sier Ola. 

Ronny i Stenseth & RS sier seg enig med Ola.

– Det er ikke sånn at vi har sittet på hver våre kontor. Det har vært utfordringer, og vi har løst dem sammen. Vi føler at alt vi har gjort her det har vi gjort sammen. 

Vikingskipene skal få ny plass på egne betongputer som er vibrasjonssikret. Foto: Max Emanuelson

Faste lag – godt samhold

Ronny tror noe av suksessfaktoren for å kunne levere komplekse betongjobber med høy kvalitet er faste lag som jobber sammen. Det sikrer høy fagkompetanse og godt samhold internt i Stenseth og RS.

– Alle har faste lag de jobber med. På større prosjekter setter vi sammen flere lag. Det har vi gjort her. Jeg er helt sikker på at faste lag er det som gjør at det blir bra. For når du jobber i team som kjenner hverandre, så trenger ikke du å spørre om alt.

For AF Byggfornyelse har det å sørge for at alle som jobber på byggeplassen har eierskap til jobben vært sentralt.

– For å få eierskap må forstå hva du er med på å skape. Det er det vi har prøvd å formidle gjennom fellesmøter både på brakka og her inne på byggeplassen. For dette er noe man bare bygger en gang, konstaterer Ola Hammer.

Ola Hammer og Ronny Nygaard inne i det nye museet. Betongvegg i bakgrunnen.
Ola og Ronny er godt fornøyd med samarbeidet de har hatt på det nye Vikingtidsmuseet.Foto: Eirik Førde

En verdensattraksjon

Vikingskipshuset var før det stengte et av Norges best besøkte museum. Det er forventet at det nye vikingtidsmuseet vil bli svært godt besøkt når det åpner, og bygget som nå reiser seg får internasjonal oppmerksomhet. Interessen om vikingtiden er stor både i inn- og utland.

– Det er Norges største skatter som skal stå her. Det finnes ingen skip maken i verden og de skal stå her i disse omgivelsene som vi har skapt. Det er kult, sier Ola Hammer.

Ronny Nygaard i stemmer i: 

– Ja, det må nesten sees altså, for det er ikke så lett å forklare! Det blir utrolig fint, så når det åpner er det ikke sikkert alle kommer hit for å se på båter, smiler Ronny.

De 1000 år gamle vikingskipene er svært skjøre gjenstander og tåler ikke å flyttes langt. Det nye Vikingtidsmuseet bygges derfor som en forlengelse av dagens museum, og i oktober starter jobben med å flytte skipene fra den gamle bygningen over i det nye museumsbygget som er reist på Bygdøy.

AF Byggfornyelse bygger Vikingtidsmuseet på Bygdøy på oppdrag fra Statsbygg. Multiconsult er rådgivende ingeniør. AART’s arkitekter har tegnet bygget og Universitetet i Oslo ved Kulturhistorisk museum skal drifte museet når det åpner. Planlagt åpning er i slutten av 2027.  

  • Illustrasjon av utstilingsområdene rundt Osebergskipet
    To av tre synlige overflater i det nye museet er betong. Her vises hvordan Oseberghallen vil bli seende ut. Illustrasjon: RAA/Vikingtidsmuseet, Universitetet i Oslo
  • Illustrasjon av hvordan Osebergskipet blir utstilt i nytt museum
    Det nye Vikingtidsmuseet vil samlingen fra vikingtiden presenteres på en sikrere og mer tilgjengelig måte enn tidligere. Illustrasjon: RAA/Vikingtidsmuseet, Universitetet i Oslo
  • Illustrasjon av vognhallen på det nye Vikingtidsmuseet
    Det nye Vikingtidsmuseet blir en verdensattraksjon når det åpner. Det vil gi publikum en helt ny opplevelse av vikingtiden. I tillegg til at de skjøre gjenstandene fra vikinggravene vil få et sikrere hjem. Illustrasjon: RAA/Vikingtidsmuseet, Universitetet i Oslo

Ola og Ronny forteller om betongjobben på Vikingtidsmuseet