Sprengningsarbeidet på Stubberud er over. Det siste gjennomslaget ble feiret med kake, taler og salutt inne i tunnelen. Røysa ble også døpt med en skvett brennevin, slik tradisjonen tilsier. 

Produksjonsleder «Drill and Blast» Roger Gården fra JV AF Ghella takket leverandørene Gunnar Knutsen, Austin Powder og Epiroc for et godt samarbeid. Fungerende prosjektleder i Vann- og avløpsetaten, Leon Eide, talte på vegne av oppdragsgiveren. 

– Dette er et viktig steg på veien til en tryggere vannforsyning i Oslo, sa Eide. 

Omfattende arbeid

1. juni 2022 gikk startskuddet for sprengningsarbeidene på Stubberud. Siden er tre tunneler, en fjellhall og et kolossalt drikkevannsbasseng sprengt ut i berget. Totalt er det tatt ut cirka 500.000 kubikkmeter berg. Den siste salven gikk av ved Haugerud, i tunnelen som skal bli den permanente tilkomsten til anlegget. 

Oslo kommune ved Vann- og avløpsetaten bygger en ny vannforsyning for Oslos befolkning. Anlegget skal sørge for at folk har vann i springen selv om noe skulle skje med den eksisterende vannforsyningen. I tillegg fornyes og forsterkes systemet for distribusjon av drikkevann. 

Jobber videre med andre tunneler

Arbeidsfellesskapet JV AF Ghella bygger tunneler som skal distribuere drikkevann fra renseanlegget på Huseby. Selv om sprengningsarbeidet nå er ferdig på Stubberud, fortsetter tunneldriften for fullt på andre deler av prosjektet.  

Ved Oset i Maridalen jobbes det videre med en tunnel som skal forbinde renseanlegget med det nye tunnelsystemet. Samtidig borer tunnelboremaskinen Laila seg videre vestover på sin ferd fra Stubberud mot Huseby. Denne tunnelen skal bli 11 kilometer lang og går under sentrale deler av Oslo. 

Den nye vannforsyningen skal være klar i 2028.