Hopp til hovedinnhold
Bygg

Bli med inn i det nye Tøyenbadet

Lyst og lekkert

På tomten til det gamle Tøyenbadet har det nye anlegget reist seg. Badeanlegget blir byens største med fire innendørs basseng, utendørsbad, sklie inne og ute og flerbrukshall.  

AF Byggfornyelse har bygget det nye Tøyenbadet for Oslobygg KF. Innvendig preges badet av betong og lyst treverk. Store glassflater sørger for naturlig lys som speiler seg i bassengene som snart skal fylles av badegjester.  

– Det er rart at det er over. Det ble ferdig så brått, smiler arbeidsleder Karl Magnus Thoresen mens han viser rundt i anlegget. 

AF Byggfornyelse har bygget nye Tøyenbadet for Oslobygg. Innvendige arbeider er overlevert. Charlotte Gulbrandsen, Karl Magnus Thoresen og Sunniva Nordmelan. NB! Ikke bruk før 27.08.24
Karl Magnus Thoresen, Sunniva Nordmelan og Charlotte Gulbrandsen har vært med på å bygge et av landets største badeanlegg.

Redusert energibehov

Bygget har avanserte løsninger som skal spare energi og vannforbruk. I konstruksjonen er det brukt lavkarbonbetong. De store vindusflatene har elektrokromatisk glass med innebygd solskjerming. Regnvann fra taket renses og brukes i bassengene. Ute er det bygget fordrøyningsanlegg for å unngå brå påslipp av store vannmengder når det regner. 

Det innvendige taket er et blikkfang som gir særpreg til bygget. Takkonstruksjonen består av boksdragere i massivtre som er spesielt utviklet for Tøyenbadet. De lengste dragerne måler 43 meter og veier rundt 40 tonn. Det hele holdes sammen av 268.000 skruer. 

I tillegg til å være en bærende konstruksjon, fungerer også taket som en teknisk etasje hvor rommet inne i boksdragerne gir plass til blant annet ventilasjon og belysning.  

AF Byggfornyelse bygger Tøyenbadet. Taket er tett
Stian Halvorsen inne i takkonstruksjonen. Foto: Bård Gudim

– Fantastisk fin reise

Utendørs er det stor sykkelparkering. Parkeringsplasser for bil er reservert for forflytningshemmede. 

– Det har vært en fantastisk fin reise å få være med på dette prosjektet, sier Jan Hermann Rasmussen. 

Veteranen som jobber med rigg og drift går av med pensjon i september. Han har vært med på mange prosjekter, men synes Tøyenbadet utmerker seg. 

– I andre prosjekter har vi rehabilitert og gjenvunnet bygg. Her har vi gravd oss helt ned og reist noe nytt fra ingen ting. Jeg går ut med flagget til topps, smiler Rasmussen. 

Jan Hermann Rasmussen, bygningsdriftarbeider i AF Byggfornyelse. Nye Tøyenbadet mai 2024