Hopp til hovedinnhold
Vikingtidsmuseet Bygdøy Oslo Kreditering: Statsbygg/Aart Architects

Vikingtidsmuseet

På Bygdøy i Oslo finnes verdens best bevarte vikingskip. Når det nye vikingtidsmuseet står ferdig i 2025, blir det Norges nye verdensattraksjon.

Prosjektstatus

Apr 2021
Dec 2026

Sikring av verdensarven

Vikingskipet ble bygget på 800 -tallet og ble funnet i tre store gravhauger på Oseberg, Gokstad og Tune. Dagens museum oppfyller ikke kravene til hvordan skipene og andre gjenstander fra vikingtiden skal lagres. I det nye museet vil vikingskipene og resten av samlingene fra vikingtiden bli presentert på en tryggere og mer publikumsvennlig måte enn det som er mulig i dag. Et nytt vikingtidsmuseum skal sikre befolkning og fremtidige generasjoner tilgang til kulturhistorisk kunnskap og forståelse av vikingtiden.

  • 870 MNOK

    Kontraktsverdi

  • 13.000 kvm.

    Tre ganger størrelsen av dagens museum.

AF Gruppen

Huk Aveny 35, 0287 Oslo

Spektakulær arkitektur

Prosjektet har spektakulær arkitektur, men også utfordrende grunn- og betongarbeider, strenge krav til miljø, inneklima og sikring av skjøre gjenstander. På grunn av prosjektets mange særtrekk har Statsbygg valgt å gjennomføre dette i en såkalt samspillsentreprise, der Statsbygg og AF Gruppen sammen skal utvikle prosjektet.

Hele museumsanlegget blir totalt drøyt 13.000 kvadratmeter, tre ganger så stort som det nåværende Vikingskipsmuseet.

Det nye museet skal inneholde publikumsrettet samling av gjenstander fra Vikingskipsmuseet og fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, samt funksjoner for forskning og konservering. 

  • Vikingtidsmuseet

Prosjektinformasjon

Prosjekttype: Offentlige bygg
Arkitekt: AART architects
Kunde: Statsbygg
Entrepriseform: Samspill
Entreprenør: