Hopp til hovedinnhold

Borregaardspipa

Sommeren 2008 ble Sarpsborg sitt landemerke, Borregaardspipa, jevnet med jorden.

Prosjektstatus

   Jun 2008
   Sep 2008

   Om prosjektet

   Borregårdspipa tronet 147 meter over bakken i Sarpsborg, og var kjent som et av byens landemerker. Da den skulle erstattes med en ny, fikk AF det krevende oppdraget med å fjerne konstruksjonen.

   • MNOK 10

    Kontraktssum

   • Den første måneden ble de innvendige stålrørene demontert ved bruk av brenneutstyr.

   AF Gruppen

   Hjalmar Wessels vei 10, 1721 Sarpsborg

   Krevende rivningsjobb i Sarpsborg

   Av risiko for å ødelegge anlegg og infrastruktur på industriområdet kunne ikke pipa sprenges. Det ble valgt å engasjere en tysk underentreprenør. Ekspertisen som dette firmaet har tilegnet seg gjennom  kun og drive med piperiving gjennom flere år var uvurderlig for å sikre at rivingen ble gjort så sikkert som overhodet mulig.

   En provisorisk byggeheis ble montert på utsiden av pipen for å transportere utstyr og personell til toppen. Den første måneden ble de innvendige stålrørene demontert ved bruk av brenneutstyr. Når kun betongstrukturen stå tilbake ble en modifisert trearmet piggemaskin som dreier rundt sin egen akse. Maskinen pigger bærestrukturen som den er montert på fra utsiden, slik at betongklumpene faller inn og ned i pipa. Denne metoden ble brukt til det var ca 35 meter igjen av pipa. En 90-tonns gravemaskin påmontert spesialutstyr med rekkevidde på 33m rev ned resten av pipa. Ingen skader oppsto under prosjektet.

   • 147 m

    Høyde på pipa

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Riving
   Forretningsenhet: AF Decom
   Kunde: Borregaard Industries Limited
   Entrepriseform: Hovedentreprise