Mangfold i AF
Hvorfor vi jobber med mangfold
AF Gruppen jobber aktivt for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Ambisjonen er å bevare og bygge et inkluderende, trygt og godt arbeidsmiljø med nulltorelanse for diskriminering, tydelig konsekvenskultur og like muligheter for alle.
Mangfold som strategisk mål
De definerte strategiske målene for likebehandling er at rekrutteringsandel per kjønn skal speile rekrutteringsgrunnlaget, at relativ andel forfremmelser skal være lik for kvinner og menn, og at både kvinner og menn har høy trivsel. På sikt er målet å øke kvinneandelen blant funksjonærer til 40 prosent og kvinneandelen totalt til 20 prosent.
Når vi klarer å utnytte verdien i mangfoldet får vi flere perspektiver og tar klokere beslutninger. Vi skal sørge for at alle som jobber hos oss føler seg inkludert og trygge på å være seg selv. På denne måten skaper vi trivsel, tilhørighet og prestasjon.
Suksessfaktorer for mangfold
AF Gruppens arbeid med likestilling og mangfold tar utgangspunkt i fire suksessfaktorer:
Langsiktighet og tydelig målsetting
Mangfold og inkludering er en del av AF Gruppens konsernstrategi med tallfestede mål for likestilling mellom kjønn.
Engasjert toppledelse
To representanter av AF Gruppens konsernledelse er sponsorer for initiativet «De Beste Folka», om mangfold og inkludering i AF Gruppen. Status rapporteres regelmessig til konsernledelsen og styret.
Kontinuerlig måling
Oppfølging av kjønnsbalanse kvartalsvis. Medarbeiderundersøkelser, rapporter fra bedriftshelsetjenesten og samarbeid med CORE - senter for likestillingsforskning, gir oss god innsikt til å prioritere tiltak.
Tiltak som favner alle
Det er iverksatt et bredt spekter av tiltak for å sikre like muligheter for alle. Det er lagt spesielt vekt på tiltak innenfor rekruttering, medarbeiderutvikling, arbeidsmiljø og holdningsskapende arbeid.
10 tiltak i AF Gruppens mangfoldsatsing
1. Første møte med AF
Om du er nyansatt eller underentreprenør, så vil du møte våre bygge- og anleggsprosjekter med tydelige forventninger og krav til en inkluderende kultur. Både fra ledelse og gjennom oppstartskurs tydeliggjøres budskapet om nulltoleranse for diskriminering og trakassering. Også i selve ansettelsesprosessen har AF prosedyrer som skal stimulere til å se etter mangfold og hindre ubevisst diskriminering.
2. Like mye verdt
AF Gruppen har som mål å være en arbeidsplass der det ikke forekommer forskjellsbehandling som følge av etnisitet, nasjonalitet, kjønn, livssyn eller legning. Dette gjelder for eksempel i saker som vedrører lønn og godtgjørelser, forfremmelser, rekruttering og generelle utviklingsmuligheter. Vi har skriftlige mål og leveregler for å fremme et godt arbeidsmiljø med likestilling og uten diskriminering eller trakassering. På våre byggeplasser møter medarbeidere og samarbeidspartnere plakater og annet materiell med enkle buskap på flere språk. Hos oss er alle like mye verdt.
3. Ta praten!
Medarbeidersamtaler er obligatorisk for alle selskaper tilknyttet AF Gruppen. Ledere og medarbeidere varsles gjennom personalsystemet når det er tid for den årlige samtalen. Det tilbys også trening i samtalen for ledere som ønsker å vite mer om hvordan de kan følge opp sine medarbeideres utviklingsplaner. Vi vet at småbarnsperioden kan være utfordrende både for kvinner og menn, og har sørget for et samtaleverktøy før, under og etter en barselpermisjon for å avklare forventninger og ønsker for ansatte som er mødre, fedre, medmor eller medfar.
4. Kontinuerlige målinger
For å sette inn riktige tiltak, må status og utvikling måles og analyseres. Medarbeidernes stemmer kommer blant annet til utrykk gjennom medarbeidertilfredshetsundersøkelsen som gjennomføres annet hvert år og som har egen seksjon for mangfold. Sammen med måling av helse, karriereutvikling på ulike nivåer og undersøkelser blant de som slutter i AF, har vi flere verktøy som kan bidra til rette og spisse tiltak. I tråd med aktivitets- og redegjørelsesplikten for arbeidsgivere utarbeides en årlig rapport som viser resultater av målinger og likestillingsarbeid.
5. Lederkurs og dialogteater
Mangfold er en del av alle lederkurs i AF Gruppen og har ulike moduler tilpasset hvor lederen er i karriereløpet. Den interaktive opplæringen baserer seg i stor grad på gruppediskusjoner og dilemmatrening. I tillegg har AF regelmessig større ledersamlinger med opptil 700 ledere til stede og hvor mangfoldsatsingen står på programmet. Dialogteater er en av flere læringsmetoder som har vært gjennomført med ubevisst diskriminering og kulturell kommunikasjon som tema.
6. Diversitas- bransjens mangfoldsnettverk
AF Gruppen er en av grunnleggerne av Diversitas, Norges ledende nettverk for mangfold og kjønnsbalanse i bygg- og anleggsbransjen. AF sitter i styret i Diversitas. Hvert selskap kan gjøre mye, men fordi vi alle står overfor felles utfordringer og har et mål om å gjøre bransjen mer attraktiv for alle, er vi tjent med å dele erfaringer, inspirasjon og sørge for økt mangfoldskompetanse. Diversitas er en møteplass både digitalt og fysisk, blant annet med flere årlige webinarer og en årlig inspirasjonsdag.
7. Nybrottsarbeid innen likestillingsforskning
Sammen med ni andre store norske selskaper har vi deltatt i et treårig forskningsprosjekt for å finne ut hva som skaper hindringer og muligheter for kjønnslikestilling i Norge. Hovedstudien er utført av CORE - Senter for Likestillingsforskning på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet og ble offentliggjort i mars 2022. Studien viser blant annet at til tross for at kvinner og menn har like ambisjoner og idealer i arbeidslivet, så har kun 16 prosent av kvinnene resultatansvar. Det bekreftes også at forhold på hjemmebane er relevant for karrieren. Over 500 AF-medarbeidere, kvinner og menn, deltok i undersøkelsen og arbeidet benyttes aktivt når vi utformer nye mangfoldtiltak. Du kan lese hele forskningsrapporten på samfunnsforsking sine hjemmesider.
8. Inspirere studenter gjennom «Ta jobben min»
AF Gruppen har som mål å være bransjens mest attraktive arbeidsgiver og jobber tett med høyskoler og universiteter for å rekruttere nysgjerrige og dyktige studenter til en karriere hos entreprenør. En høyskoleturne hvor unge i AF forteller om sin arbeidshverdag eller deltar i paneldebatter, gjennomføres to ganger i året. I den digitale kampanjen Ta jobben min møter ingeniørstudenter i Norge 10 dyktige AF-ansatte som forteller om sin stilling, om sitt prosjekt, hvilke problemstillinger de jobber med og hvilke egenskaper som er gode å ha i rollen. Konkurransen heter «Ta jobben min», fordi ingeniørstudentene ikke bare skal få utforske hvilke stillinger som finnes, men også få prøve seg i den de liker best. 20 vinnere får praksis, påfyll og studiestipend.
9. Besøkssenter for ungdomsskoleelever
Et besøkssenter på prosjektet Nye Tøyenbadet, som vi har bygget, ga elever i 9. og 10. trinn i Osloskolen innblikk i hverdagen på en byggeplass. PRIM (Prosjekt for rekruttering, inkludering og mangfold) er et initiativ fra Oslobygg KF i samarbeid med BNL og Utdanningsetaten i Oslo. Målet er å rekruttere flere unge – og særlig unge jenter – til å velge bygg- og anleggsfag på videregående skole. AF Gruppen og flere entreprenører stiller med rollemodeller - unge kvinnelige lærlinger og fagarbeidere – som forteller om sitt utdanningsvalg.
10. Varslingsrutiner og varslingsutvalg
Vi oppfordrer ansatte og samarbeidspartnere til å varsle om kritikkverdige forhold. Det kan varsles til leder, linjeledelse eller via et varslingsutvalg hvor man har anledning til å være anonym. Det er viktig å sørge for trygghet og senke terskelen for å varsle. På afgruppen.no/varsling finnes informasjon om varslingsrutiner og behandling av varsler. Vi tilbyr også ansatte kurs i varsling.
Mangfold og likestilling 2023
Aktuelt
- Ingen skal kjenne frykt for å være seg selv
Tunnelbasen i AF og hans samboer bidro til å overmanne terroristen som angrep det skeive miljøet juninatten for to år siden. Rettsaken denne våren har vært et viktig steg for å legge hendelsen bak seg.
Publisert 26.06.2024
- Konsernsjefen har hatt arkitektstudent som mentor
Som en del av Diversitas arbeid for økt mangfold i bygg- og anleggsbransjen, har konsernsjef Amund Tøftum i AF deltatt i en omvendt mentorordning.
Publisert 24.11.2023
- Rådgivende ingeniør vs entreprenør
Mikael leder prosjekteringsarbeidet for nytt Vikingtidsmuseum. På Storøykilen planlegger Ingvill nye leiligheter. Anjas begeistring for samferdselsprosjekter har ført henne til spennende lederroller. Felles for AF-ingeniørene er bakgrunn fra rådgiverbransjen før de startet hos entreprenør.
Publisert 08.05.2023
- Magi på byggeplassen
Lederen av Betonmast Oslo motiveres av fornøyde medarbeiderne, miljøsatsing og magien som skapes på byggeplassen.
Publisert 24.11.2022
- Dobbelt så bra med ulik kompetanse
Rune Farmen (53) og Mats Midtun (25) har helt ulik bakgrunn og erfaring, men har stort utbytte av å jobbe sammen ved Drammen sykehus.
Publisert 14.02.2023
- AF har deltatt i viktig likestillingsforskning i arbeidslivet
Ny forskning viser at menn og kvinners ambisjoner og idealer i arbeidslivet er de samme. Likevel bekreftes kjønnsforskjeller i stillingsnivå, karriere og lønn. Studiet viser at forskjellene er størst hos småbarnsforeldre.
Publisert 11.03.2022