Alt er stort på Campus Ås. Samlokaliseringen av Veterinærhøyskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Veterinærinstituttet på Campus Ås er den største samlede utbyggingen i universitets- og høyskolesektoren her i landet noensinne. Det er også det største pågående landbaserte byggeprosjektet i Norge. Totalt består prosjektet av åtte sammenknyttede bygg med 2400 rom på til sammen 63.000 kvadratmeter –dobbelt så stort areal som Operaen i Oslo. AF Energi & Miljøteknikk signerte i juli 2017 en av sine aller største kontrakter noensinne, for leveranse av varme- og kjøleanlegg i hele bygningskomplekset.

- Vi hadde en lang oppstartsperiode fra august til november i fjor hvor vi blant annet bygget prøverom av typiske rom vi skal bygge veldig mange av i prosjektet. Det har vært en fin tilnærming for å teste ut de prosjekterte løsningene og bli kjent med de andre prosjektdeltakerne, forteller prosjektleder Kristoffer Abrahamsen. Nå er produksjonen i gang for fullt.

Nyskapende løsning
Totalt skal AF Energi & Miljøteknikk installere 55 kilometer med rør på Campus Ås.

- Varmen produseres av Statkrafts fjernvarmeanlegg som ligger rett ved siden av her, og distribueres videre av oss ut i alle rommene på Campus Ås. Kjølingen både produserer og distribuerer vi selv, forteller Abrahamsen. Tre digre tanker som utgjør noen av verdens største nedgravde kuldeenergilagre graves ned på tomta, og skal fylles med 40.000 kjøleelementer. Tankene er på til sammen 270 kubikkmeter.

Campus Ås bygges som passivhus, og kuldetankene gjør at kapasiteten på kjølemaskinene kan reduseres betydelig. Dermed vil Campus Ås oppnå et større energisparepotensial, noe som er bra for både miljø og kostander. Maskinene som produserer kulden bruker ammoniakk som kuldemedium.

– Det er et naturlig kuldemedium som ikke er skadelig for klimaet, sier Abrahamsen. Det bygges en varmesentral og en kjølsentral på Campus Ås, og derfra distribueres varme og kjøling til de tekniske rommene i  byggene. En annen del av leveransen til AF Energi & Miljøteknikk er tørrkjølere. I tillegg leveres utstyr som sikulasjonspumper, varmevekslere, ventiler, vannbehandlingssytem, radiatorer, gulvvarmeskap, dataromkjølere og fancoils – alt som må til for å produsere kjøling og distribuere kjøling og varme helt ut til forbrukerne.

Smittevernhensyn stiller høye krav til tetthet
Campus Ås er et teknisk svært komplekst prosjekt, med mye spesielt utstyr, laboratorier og strenge krav til smittevern. – Bygningsmassen har behov for varme, kjøling, sprinkler, ventilasjon, varmt og kaldt vann og avløp som alle bygg, men har også systemer som trykkluft, gass og ulike vannsystemer til laboratorier. Smittevernhensyn stiller høye krav til tetthet, det skal være mulig å gasse et laboratorium samtidig som noen jobber i rommet ved siden av. Det å være en del av "innredningstoget" som består av veldig mange entrepriser og stram fremdrift, gjør det essensielt å kunne samarbeide godt med sideentreprenører, byggherre, prosjekteringsgruppe, byggeledere og underentreprenører, sier Abrahamsen. Logistikken er tøff, og lagringsplassen liten. – Vi etterstreber å motta leveranser så nært installasjonspunktet som mulig, sier han.

Byggetomta på Ås er et eget minisamfunn hvor det yrer av mennesker som alle har en viktig jobb å gjøre. – Selv om vi kanskje er konkurrenter til vanlig, så ser vi alle verdien av å komme godt overens her – det er helt avgjørende at vi samarbeider godt for å komme i mål, sier Abrahamsen.  

Travle dager
En stor del av AF Energi & Miljøteknikks leveranse er prefabrikert i Litauen.
– Vi forsøker å produsere så mye vi kan utenfor byggeplassen. Det gir bedre produksjonsforhold fordi modulene bygges på fabrikk, det er kostnadsbesparende, øker kvaliteten og kan bygges mer plasseffektivt. Det setter byggherre pris på, for kvadratmeter er dyre, sier Abrahamsen.
AF Energi & Miljøteknikk har satset tungt på prefabrikasjon de siste årene, og ligger langt fremme på området.
– Vi bruker mye tid på leverandørutvikling, og er også opptatt av å ha solid dokumentasjon på alt vi leverer – på de prefabrikerte modulene er hver eneste del merket med et batchnummer som gjør at hele produksjonskjeden kan spores til minste detalj, sier han.
Datterselskapet AF Energija Baltic har bistått AF Energi & Miljøteknikk med leveransen av kjølelagertanker fra Litauen.
– Vi ser en stor verdi av å ha tilstedeværelse i Litauen med egne ansatte som kan følge opp produksjonen tett, forteller Abrahamsen.

AF Bygg Østfold har ansvaret for tett bygg-entreprisen på Campus Ås, og har også gitt god drahjelp til AF Energi & Miljøteknikk. -Vi er en relativt ung prosjektorganisasjon, så det er fint for oss å ha flere AF-enheter å støtte oss på, sier han. Campus Ås blir et viktig referanseprosjekt for AF Energi & Miljøteknikk. – Vi er veldig stolte av at vi har fått dette oppdraget, og alle vi fem i vår prosjektorganisasjon gleder oss til å gå på jobb hver dag. Det kan bli lange dager og det er hektisk hele tiden, men det er noe av sjarmen ved et slikt prosjekt. Vi ha det gøy på jobb og lærer utrolig mye, sier Kristoffer Abrahamsen.

Fakta AF Energi & Miljøteknikks leveranse Campus Ås:

  • Entreprise komplett distribusjonsnett for varme og kjøling og produksjon av kjøling
  • Byggherre: Statsbygg
  • Areal: 63.000 kvm
  • Oppstart: August 2017
  • Overtakelse (etter operativ prøvedrift): Mai 2021
  • Kontraktssum eks. mva: MNOK 97