Hopp til hovedinnhold
Nina Heimar Zachariasen til høyre
AF Gruppen

Andre perspektiver på ledelse

De tre siste årene har AF Gruppen deltatt på mentorprogrammet for kreftrammede gjennom pasientforeningen Sarkomer. Sarkom er en sjelden krefttype oppstår i fett, skjelett, muskulatur- og bindevev. Sykdommen kan ramme personer i alle aldre, men er mer vanlig hos barn og ungdom.

Mentorenes oppgave er å støtte en sarkom-rammet pasient i hverdagen. – Gjennom mentorskapsprogrammet skal du støtte en tidligere pasient eller en pasient med sykdom som er i god nok form til å kunne forandre sin hverdag. AF har mange medarbeidere som kan egne seg som mentor. Ansatte med erfaring fra ulike roller der man veileder andre er en del av ledelse i AF. Vi trenger mentorer som ønsker å bidra til at kreftpasienter enklere kan komme tilbake til jobb, sier Karin Engen, HR-direktør i AF.

Marius Leiddal i Nepal

Marius Leiddal deltar i årets program som avsluttes i september i år.  -Å være mentor for en som er kronisk syk er veldig givende. Det gir andre vinklinger på hverdagsboblen som gjerne har mest fokus på økonomi og lønnsomhet.  Slik fungerer ikke hverdagen for alle. Som mentor må du være åpensinnet. Empati er ingen dårlig egenskap i denne rollen. Noen trenger motivasjon til for eksempel bare å komme seg ut av sofaen eller på en liten gåtur. Andre trenger hjelp til jobbsøknad eller matlyst, sier Marius Leiddal. Til daglig er han prosjektleder i AF Eiendom.

Dette er tredje året AF er med i programmet. Kreftkompasset som er organisasjonen bak gjør nå grundigere sjekk på forhånd slik at de finner ut hvem som passer sammen. - Jeg var veldig heldig med min deltaker som var en dame i 50-årene. Det er viktig å bygge et godt tillitsforhold med den man er mentor for. Alt i alt er dette noe som alle burde å ha prøvd seg på, selv om dette ikke passer for alle. Du må være villig til å ofre tid og by på deg selv. Tilbake får du masse inntrykk og livslærdom. Egentlig burde dette nesten være en del av lederutviklingen i AF. Når du skjønner hva folk kan slite med i hverdagen, gjør det deg til et bedre menneske og til en bedre leder. En opplevelse!

 

Som en del av opplegget reiser deltagerne på gruppetur til Nepal, gjennom organisasjonen FORUT. Tanken med reisen er at den skal gi deltakerne opplevelser og møter med andre mennesker som skal bidra til økt refleksjon og forståelse rundt sin egen situasjon. Å reise så langt til et fremmed land, vil for mange oppleves som en stor ting siden de reiser uten familie og venner. – Årets tur var i mars og da deltakerne landet på Gardermoen gikk de rett i karantene.  – Nepal-turen gjorde inntrykk. Vi besøkte blant annet et prosjekt drevet av FORUT og deres nepalske partnerorganisasjon CWIN. Det å møte jenter som har vært utsatt for trafficking og seksuelt misbruk gjorde sterkt inntrykk, sier Marius.

 

Barnehjemmet som deltakerne besøkte.