Hopp til hovedinnhold

T-forbindelsen

AF har utført T-forbindelsen mellom E39 i Tysvær og Rv47 på Karmøy, samt nord-sør mellom Fosen og E134 i Haugesund.

Prosjektstatus

   Sep 2009
   Apr 2013

   Om prosjektet

   Entreprise K1 T-forbindelsen er en ny vegforbindelse mellom Karmøy, Haugesund og Tysvær kommune. Prosjektet omfattet undersjøisk tunnel under Karmsundet, Førresfjorden og Fosen, profil T11,5 med rundkjøring på Fosen (kote -60), vann- og frostsikring, kummer og rør, elektroarbeider, veg i dagen med rundkjøringer og kryssutforminger, rekkverk og belysning, pumpestasjoner, tekniske bygg, 2 bruer og 3 overganger. T-forbindelsen bestod av totalt fem entrepriser.

   • MNOK 878

    Kontraktssum

   • 8950

    meter lang tunnel

    Tunnelen strekker seg mellom Karmøy, Tysvær og Haugesund.
   AF Gruppen

   Karmøy, Norge

   Norges lengste undersjøiske tunnel

   På T-forbindelsen er det bygget totalt 19 km vei, mesteparten av den under Karmøysundet og Førresfjorden. De som kjører ned i tunnelen fra Karmøy kan gi gass i 3977 meter før de treffer en fantastisk rundkjøring 60 meter under havet, omtrent under Fosen, og kan velge å fortsette 3764 meter i tunnel mot Tysvær eller velge den tredje tunnelarmen, i retning Haugesund.

   Den 8950 meter lange tunnelen mellom Karmøy, Tysvær og Haugesund er så langt landets lengste undersjøiske tunnel. AF er verdensledende på injeksjonsteknologi og har spesialutviklet maskiner som injiserer sement i fjellet for å stabilisere bergmassen og hindre vann i å trenge inn.

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Samferdsel og underjord
   Forretningsenhet: AF Anlegg
   Kunde: Statens Vegvesen
   Entrepriseform: Hovedentreprise

   Hva gjør AF akkurat nå?